Naslovna Srem Ruma Novi nazivi parkova u Rumi

Novi nazivi parkova u Rumi

PODELI
Foto: Opština Ruma

RUMA – Dva parka u našem gradu, koja se nalaze u blizini škola dobiće naziv po ličnostima koje su zaslužile da negujemo sećanje na njih.

Park kod OŠ „Veljko Dugošević“ u Rumi dobio je ime Kapetana Marinosa Ricudisa, velikog humaniste i pravoslavca koji je u sramnom bombardovanju Srbije 1999. godine odbio da napadne našu zemlju. U parku je postavljena ploča posvećena čoveku koji se suprostavio svetskim silama i postupio po svojoj savesti. Kapetana Ricudisa je zbog postupka gde je naredio povlačenje svog vojnog broda u luku, Vojni sud u Pireju osudio na dve i po godine zatvora. On je ostao upamćen kao čovek koji je ponosno i sa osmehom dolazio na suđenja i ni jednog momenta se nije pokajao što je podržao srpski narod i kulturu. Ruma na ovaj način želi da pokaže zahvalnost kapetanu Marinosu Ricudisu za veliku humanost i prijateljstvo koje je pokazao prema Srbiji.

Park kod Gimnazije „Stevan Puzić“ dobio je ime čuvene matematičarke i fizičarke Mileve Marić Ajnštajn. Mileva je u Rumi provela rano detinjstvo gde je pohađala Srpsku osnovnu školu, a sa porodicom je živela u Železničkoj ulici br. 38. U znak sećanja na slavnu naučnicu, suprugu slavnog fizičara Alberta Ajnštajna, Opština Ruma donela je odluku da se postavi spomen ploča i da park kod rumske gimnazije dobije njeno ime. Želimo da Rumljane podsetimo na istaknute ličnosti koje su živele u našem gradu i da mlade generacije budu upoznate sa svojom istorijom na koju treba da budu ponosni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here