Naslovna Svet Novi pokušaj NASA da pošalje Artemis na Mesec

Novi pokušaj NASA da pošalje Artemis na Mesec

PODELI
Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Američka svemirska agencija NASA pokušaće još jednom, uz povoljne vremenske prognoze i nakon otklonjenih tehničkih poteškoća, da u narednim satima lansira na Mesec svoju najmoćniju raketu ikada,”Spejs lonč sistem”.

Poletanje misije Artemis I bez posade zakazano je za 14:17 časova po lokalnom vremenu iz svemirskog centra Kenedi na Floridi, uz mogućnost odlaganja do dva sata ako bude potrebno, prenosi BBC.

Cilj letelice visoke 100 metara biće da baci kapsulu u pravcu Meseca, nešto što se nije desilo od završetka projekta Apolo 1972.

Ako se misija nastavi danas, kapsula Orion fiksirana na vrhu rakete provešće 37 dana u svemiru, kružeći oko Meseca s udaljenosti blizu 100 kilometara.

Artemis I je probni let u svemir bez posade, ali ako u misiji sve bude po planu, onda će Artemis II, za koji se očekuje da bude lansiran 2024. godine, sasvim sigurno nositi ljude.

NASA je prvi put u ponedeljak pokušala da pošalje misiju Artemis I na Mesec sa Zemlje, ali je lansiranje odloženo, kako zbog vremenskih problema, tako i tehničkih koje je morala u međuvremenu da otkloni. U početku se činilo da je jedan od četiri glavna motora rakete previše vruć, iako se ispostavilo da je to samo očitavanje “lošeg senzora”, saopštila je NASA, navodi BBC.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here