Naslovna Kultura NOVI PROSTOR ZA GENIJA: Održan skup o preseljenju Muzeja Nikole Tesle u...

NOVI PROSTOR ZA GENIJA: Održan skup o preseljenju Muzeja Nikole Tesle u zgradu stare termoelektrane na Dorćolu

PODELI
novosti.rs

Skup su oganizovali Ministarstvo kulture i ustanova posvećena svetski slavnom izumitelju, koja je kao prvi tehnički muzej u tadašnjoj Jugoslaviji, od otvaranja, 20. oktobra 1955. do danas, smeštena u vili u beogradskoj Krunskoj ulici.

Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju u Ministarstvu kulture i informisanja – Danijela Vanušić, podsetila je, otvarajući konferenciju, kako ova najveća kolekcija originalnih predmeta i lične zaostavštine Nikole Tesle, u sadašnjoj zgradi muzeja nema dovoljno prostora.

Zbog toga se veći deo eksponata čuva u depoima, pa je bilo više inicijativa da se muzej preseli.

Međutim, tek je decembra 2020. godine Vlada donela odluku da se za novu zgradu odredi Termoelektrana “Snaga i svetlost”, koja je bila u funkciji od 1932. do 1969. i predstavlja deo industrijskog nasleđa Beograda.

– Ministarstvo je preko Razvojne banke Saveta Evrope obezbedilo sredstva bespovratne pomoći radi pripreme i izrade neophodne tehničke dokumentacije rekonstrukcije, dok će dodatna budžetska sredstva namenjena organizovanju javnog konkursa za arhitektonsko idejno rešenje biti obezbeđena kroz redovan program rada Muzeja – objasnila je Vanušićeva.

Na to je dodala da će 2022. biti u znaku pripreme i nalaženja najboljeg idejnog rešenja.

– Projektu rekonstrukcije će se pristupiti kao sveobuhvatnom planu revitalizacije industrijskih vrednosti objekta, kreiranju savremene muzejske postavke i njihovom simboličnom prožimanju sa likom i delom genija. – izjavila je Danijela.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here