Naslovna Kultura Novi sadržaji i postavke dočekuju sve posetioce Zavičajnog muzeja

Novi sadržaji i postavke dočekuju sve posetioce Zavičajnog muzeja

PODELI
Foto: rtv

RUMA – Od 15. juna Zavičajni muzej Ruma je ponovo otvoren za posetioce. Period koji je obeležila korona iskorišćen je za uređenje muzejskih prostorija i depoa, a zahvaljujući sredstvima Opštine Ruma posetioce dočekuje nova etnološka postavka – Enterijer kuće vojvođanskog stila krajem 19-og i početka 20-og veka, rekla je direktorica Zavičajnog muzeja Ruma Branislava Konjević.

“Spavaća soba otkupljena je u Golubincima, a veoma vredna trpezarija otkupljena je iz privatne kolekcije pokojnog Živka Sazdanića. Njegova supruga je poklonila muzeju porcelan koji se nalazi u trpezariji, pokućstvo i svi ostali predmeti su deo etnološke zbirke Zavičajnog muzeja”, kazala je direktorica Konjević

Praktično celo krilo Zavičajnog muzeja u Rumi, koje gravitira ka Gradskoj pijaci je preuređeno, a prepliću se istorijske, umetničke i etnološke postavke.

Početkom marta otvorena je postavka obrazovno-kulturnog karaktera – učionica iz prošlih vremena, a otvoren je i izložbeni depo u kome su najrazličitiji predmeti velike muzejske vrednosti.

Vrlo brzo, napominje direktorica Konjević, počinju i radovi na uređenju dvorišnog prostora muzeja, te će svi letnji programi biti održavati u obnovljenom lapidarijumu.

“Jul i avgust su rezervisani za kulturno leto, i poznato je da se ta manifestacija zajednički organizuje sa Kulturnim centrom, Gradskom bibliotekom i Turističkom organizacijom Opštine Ruma. No, pre toga u ponedeljak 15. juna 2020. godine, od 19 časova, priređujemo otvaranje retrospektivne izložbe fotografija niškog umetnika Ivana Hadži Zdravkovića “Al ima ljubavi moje”, a za četvrtak 25. juna planiramo promociju muzejskih Zbornika VIII i IX. Veoma je važno reći da ćemo uskoro predstaviti i monografiju “Spomeničko nasleđe Ruma”, koju smo izdali uz pokroviteljstvo Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, ali i finansijsku podršku Opštine Ruma. Planiramo i izložbu spomeničkog nasleđa i predstavljanje same monografije”, naglašava direktorica Zavičajnog muzeja i dodaje da će Likovna kolonija “Borkovac” biti sasvim drugačija u odnosu na prethodne.

“Podstaknuti našim mladim stvaraocima koji po Rumi oslikavaju murale, ove godine smo se odlučili da u njoj učestvuju muralisti. Naravno radovi se neće moći uneti u Muzej, ali svakako princip nastanka, ideje, nacrta i crteža biće prikazan i na izložbi”, zaključila je Branislava Konjević.

Zavičajni muzej je pozvao sve građane da stare predmete, koji im zauzimaju prostor ili im uopšte ne trebaju, donesu u muzej gde će kustosi utvrditi ima li predmet muzejsku vrednost i ako ima uvrstiti ih u zbirke. Sa građanima će biti potpisan ugovor i pored svakog takvog predmeta biće napisano ko ga je poklonio.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here