Naslovna Dogadjaj Novi simulatori za mehatroničare stigli iz donacija

Novi simulatori za mehatroničare stigli iz donacija

PODELI

Kompanija Tehnogama doo iz Šimanovaca ovih dana uručila je pećinačkoj srednjoj Tehničkoj školi „Milenko Verkić Neša“ još jednu donaciju. Po rečima direktora ove obrazovne ustanove Danila Tepše u pitanju je MecLab, didaktičko sredstvo za realizaciju nastave u obrazovnom profilu Tehničar mehatronike vrednosti 550 hiljada dinara.

„Sistem MecLab je mehatronski sistem koji objedinjuje mašinstvo, elektrotehniku i informatiku. Ovde imamo tri posebne stanice – simulatore magacina, transportne trake i hvataljke, i svaka od tih stanica može da se poveže sa računarom. Učenici će biti u prilici da kontrolišu rad te jedinice na računaru, da programiraju njegov rad, zatim da simulaciju provere pre nego što puste u rad tu jedinicu na računaru i zatim da povežu i fizički vide kako to u praksi funkcioniše. Uz svaku tu stanicu dobili smo i jedan instalacioni CD na kome se nalazi softver FluidSim, čime smo pratkično dobili licencu za rad“ – izjavio je direktor Tepša, i dodao da će u novom delu škole biti opremljen poseban kabinet za vežbe učenika koji pohađaju smer Tehničar mehatronike, gde će biti postavljen i sistem MecLab.

Donirana oprema je predviđena za četvrtu godinu ovog smera, a s obzirom da u pećinačkoj srednjoj školi učenici trenutno pohađaju treću godinu, po rečima direktora Tepše do sledeće godine oprema će biti potpuno osposobljena za rad, kao i obučen nastavni kadar.

Ovo nije prva donacija kompanije Tehnogama iz Šimanovaca pećinačkoj srednjoj školi, a 2019. godine kompanija je i dobitnik Priznanja za društvenu odgovornost koju dodeljuje Opština Pećinci. Tokom prošle godine Tehnogama je donirala kompresorsku stanicu, a u aprilu ove godine donirala je deo nameštaja za učionice u novoizgrađenom delu škole.

Kako nam je rekao direktor Tehnogame Predrag Janev, ovakvim donacijama kompanija pre svega želi da podigne svest celokupnog društva na viši nivo brige o sopstvenom okruženju, o ljudima iz tog okruženja, a prvenstveno mladima koji tek otvaraju vrata života.

„Pre svega želim istaći da se radi zaista o donaciji od srca jer je ova oprema bila upravo ono što je učenicima bilo potrebno. Međutim suštinski značaj uvođenja ove prakse za nas je veoma važan. Važno je ustanoviti princip da se bar jednom godišnje učini nešto za svoju okolinu. Za ljude u našoj okolini. To ne mora biti nešto veliko, nešto jako značajno, ne mora biti neki ogroman projekat ali mora biti praksa svake godine. Takva praksa nam uvodi novi način razmišljanja za koji se nadam da će biti široko prihvaćen i među drugim pravnim subjektima, ali i pojedincima. Znate, od te dece koja će imati benefita sa opremom koju smo donirali, verovatno će se izroditi neki novi preduzetnici, neki novi pronalazači, zasigurno neće zaboraviti nas i naše postupke kada su oni bili mladi pa će, nadam se, istim a možda i sa većim žarom pokušati da čine nešto slično u svom budućem okruženju. Kada posadite jabuku, plodove sigurno ne berete za nekoliko meseci, već je potrebno nekoliko godina da voćka sazri i da počne davati lepe i zdrave plodove. Dakle, hajde da svi počnemo da malo više obraćamo pažnje na to šta to sejemo i kakvim voćkama možemo da se nadamo” – rekao je Janev.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here