Naslovna Srbija NOVI ŽIVOT ZA SUPERMENA IZ ŠIDA: Prva transplatacija srca kod dece u...

NOVI ŽIVOT ZA SUPERMENA IZ ŠIDA: Prva transplatacija srca kod dece u Srbiji

PODELI
Foto: Vesna Lalić/RAS Srbija

U Srbiji je urađena prva transplantacija srca kod dece. Sedamnaestogodišnji Uroš iz Šida, koji je pre transplantacije već imao tri operacije na srcu, oporavlja se u Kliničkom centru Srbije i za nedelju dana trebalo bi da bude otpušten na kućni oporavak.

“Mama, našli su srce, operisaće me večeras”, rekao je 9. aprila svojim roditeljima Miodragu i Maji 17-godišnji Uroš Miražić – prvi tinejdžer koji je dobio novo srce u Srbiji.

Na licu osmeh, na grudima simbol super heroja, a u grudima Uroš ima novo srce. Zbog urođene srčane mane veći deo detinjstva nije proveo u školi i sa drugovima, već u Institutu za majku i dete.

“Majicu mi je kupio lično Supermen. Kad sam čuo prave otkucaje srca, osećao sam se super, u rekordnom roku sam ušao u salu, brzo operisan, uplašen malo”, navodi Uroš.

Dodaje da ni on ni njegovi roditelji nisu mogli da poveruju, kada su im rekli da imaju srce za preseđaivanje.

Devetog aprila bili smo kod Uroša u poseti na Institutu. Tek što smo stigli do kuće, moj sin me je pozvao i sav uspaničen rekao da su pronašli srce i da će ga operisati iste te večeri“ – sa suzama u očima priča majka hrabrog borca.

Nakon tog poziva sve se odigralo veoma brzo – sanitet je odmah pripremljen, Uroš je gotovo istog trenutka prevezen na Klinički centar Srbije. Njegovi roditelji su iz Šida stigli za sat vremena, taman da vide sina u transplantacionom delu.

Narednih osam sati, koliko je zahvat trajao, za Uroševe roditelje predstavljali su večnost. Znali su da je operacija veoma rizična, celu noć presedeli su u kolima ispred KCS čekajući jutro da vide doktore.

U sali Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije pored Uroša sve vreme bio je i njegov lekar sa Instituta za majku i dete, doktor Prijić.

Završetak operacije s nestrpljenjem su iščekivali roditelji.

“Mi smo celu noć proveli u kolima ispred Kliničkog centra, nije nam padalo na pamet da idemo kući ili negde, jednostavno ostali smo da budemo stalno tu uz njega, što bliže njemu”, objašnjava Uroševa majka.

Iako smo informacije mogli da dobijemo u osam ujutru, muž i ja smo već u sedam bili na klinici. Sreli smo doktora Bilbiju koji nam je samo rekao: „Srce radi“. Zanemeli smo“ – i dalje pod utiskom priča Uroševa mama.

Navodi da je najteže prošlo i da je Uroš sada rasterećeniji.

“Kada su sve druge mogućnosti iscrpljene, transplantacija srca je bilo jedino što je moglo da mu pomogne. U toku priprema, čekanja, njemu se stanje pogoršavalo do nivoa da su bili u pitanju dani. Na sreću, pojavio se organ”, navodi doc. dr Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju KCS.

Na transplantaciju srca čeka oko 50 pacijenata .

Zbog toga što znaju da njihov sin ne bi bio živ da novo srce nije stiglo u poslednjem, ali pravom trenutku, i Uroš i njegovi roditelji pozivaju na potpisivanje donorskih kartica.

Uroš navodi da svi treba da budu humani, i da potpišu kartice.

“Svi treba da budu humani, da potpišu karticu i da doniraju, da se pomogne”, poručio je Uroš.

“Mi ćemo prvi potpisati, nečiji život može da se produži ili više života, zavisi od organa koji mogu da se upotrebe”, navodi Uroševa majka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here