Naslovna Život Novo pravilo: Jaja više neće stajati u frižiderima u marketu

Novo pravilo: Jaja više neće stajati u frižiderima u marketu

PODELI

Kupci će ubuduće u trgovinskim lancima jaja morati da potraže na policama pored brašna i šećera, umesto u rashladnim vitrinama.

Iako se mnogi potrošači čude novom trendu i pitaju se da li će namirnice ostati zdrave u novim uslovima, stručnjaci tvrde da nema razloga za brigu, pošto jajima najviše prija temperatura iznad pet stepeni, pišu “Večernje novosti”.

Zoran Rašić iz Veterinarskog specijalističkog instituta “Jagodina” smatra da trgovinski lanci ne prave velike zalihe, već rade nabavku prema potražnji, tako da je rizik od higijenske neispravnosti sveden na minimum.

Pravilnik o kvalitetu jaja je, kako naglašava, potpuno usklađen sa evropskim direktivama, a u Srbiji se primenjuje od početka ove godine.

– Nije dobro da se temperatura čuvanja menja sa niže na višu, dok je obrnuto dozvoljeno. Kada kupimo jaja koja su u prodavnici bila van frižidera, kod kuće ih možemo čuvati u njemu ili u ostavi. Ali, ako su stajala u frižideru u marketu, moraju da se čuvaju na isti način da se ne bi prekinuo hladni lanac. Veoma je važan rok trajanja ove namirnice, koji teče 28 dana od trenutka proizvodnje – naglašava Rašić.

I Zoran Ivanović, načelnik Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, napominje da se jaja A klase ne izlažu postupku hlađenja na temperaturi nižoj od pet stepeni Celzijusa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here