Naslovna Magazin Auto NOVO: Seat Leon 2020.

NOVO: Seat Leon 2020.

Foto: autocar.co.uk

Nije puno prošlo od kako smo dočekali novi Golf 8, a sada je tu i njegov brat iz Španije koji pripada istoj porodici i sa “osmicom” deli mnogo toga, a opet unosi nešto novo i osvežavajuće.

Dizajn

Kako se to od španskog temeperamenta i očekivalo, Leon je doneo u dizajnu niz lepih ali i prepoznatljivijh linija. Prednje i zadnje svetlosne grupe su kreirane po uzoru na SUV model Tarraco koji je i započeo ovaj dizajnerski jezik u Seatu. Naravno sve je izvedeno korišćenjem LED tehnologija pa automobil poprima premium izgled. Dimenzijama Leon dosta podseća na svog brata iz Volkswagen-a, ali ga sigurno sa njim nećete pomešati na nekom parkingu jer ima svoju originalnost u odnosu na pripadnost grupaciji. U enterijeru su sličnosti veće pa to treba da imponuje ovom modelu, jer su materijali ovog puta odlični što, iskreno rečeno, do sada nije bilo pravilo kod ovog proizvođača zbog preterane upotrebe tvrde plastike. Centralnom konzolom dominira multifunkcionalni displej preko kog se upravlja sistemima u vozilu te auto deluje modernije i elegantnije. Kao i do sada Leon će se proizvoditi na MQB platformi koju koristi i sam Golf 8 pa će kompatibilnost biti velika sa mnogo modela u Volkswagen porodici.

Motorizacija

Motori su već dobro poznati turbo benzinci TSI: 1.0 sa 110ks, 1.5 sa 130ks i 150ks kao i 2.0 sa 190 ks. Što se tiče dizelaša u ponudi će biti 2.0 dizelaš sa renomiranom oznakom TDI koji isporučuje u dve verzije 115ks i 150ks. Kako se vremena menjaju sa težnjom očuvanja životne sredine i povećanja efikasnosti tu su i mild-hybridi koji su bazirani na gore pomenutim 1.0 i 1.5 turbo benzincima koji rade uz pomoć starter generatora (48V). Tu je i plug-in hybrid baziran na 1.4 benzincu koji može na struju da pređe i do 60 km.

Dobra očekivanja…

Pojava novog Leona nas je prijatno iznenadila i ostavila u iščekivanju da ga uživo vidimo i uverimo se u lepotu koju smo ovih dana premijerno imali priliku da vidimo. Mislimo da je ovo odličan potez u Seatu i možda čak osnov za realnu konkurenciju u okviru same porodice. Vreme će pokazati uspešnost, a mi već predosećamo dobre rezultate.

Prethodna vestStilskim greškama možete sebi dodati višak kilograma
Sledeća vestOvaj miris pozitivno deluje na kvalitet sna

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here