Naslovna Kultura Novogodišnji koncert Narodnog orkestra Ansambla “Vila” na SPENS-u

Novogodišnji koncert Narodnog orkestra Ansambla “Vila” na SPENS-u

PODELI
Foto: Srpsko kulturno umetničko društvo „Železničar”

NOVI SAD – Narodni orkestar Ansambla „Vila” priređuje novogodišnji vokalno-instrumentalni Gala koncert večeras u 19 časova u Amfiteatru SPENS-a, obaveštavaju organizatori i dodaju da je ulaz slobodan.

Narodni orkestar Ansambla „Vila” iz Novog Sada radi u sastavu Srpskog kulturno umetničkog društva „Železničar” osnovanog davne 1934. godine na dan slave car Konstantin i carica Jelena.

Na svom repertoaru neguje pre svega narodnu tradicionalnu muziku srpskog naroda iz svih krajeva, ali i ponešto od drugih naroda, kao i transkripcije poznatih dela čuvenih srpskih i svetski priznatih kompozitora. Program se izvodi oplemenjen, ali sa zadržanim autentičnim notama tradicionalnosti, za koji je danas zadužen šef Narodnog orkestra Dragan Narančić.

Kroz godine i godine postojanja, Vilinim narodnom orkestrom prošli su mnogi danas poznati i uspešni muzičari poput Slobodana Trkulje, a i danas ga čine, između ostalih, učenici srednjih muzičkih škola i studenti Muzičke akademije u Novom Sadu.

Među brojnim uspesima orkestra i Ansambla u celini izdvajaju se najveće priznanje Srpske pravoslavne crkve – Orden Svetog Save drugog stepena, dodeljen 16. novembra 2016. godine na Đurđic – slavu Grada Novog Sada i najviše gradsko priznanje – Oktobarska nagrada Grada Novog Sada za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i umetnosti, negovanjem narodnog stvaralaštva i tradicionalnih vrednosti dodeljene 23. oktobra 2018. godine, ističe Ostoja Kalaba.

Repertoar koncerta je kolaž narodnih melodija iz svih krajeva Srbije, kao i regiona, koje će izvesti članovi Narodnog orkestra sa grupama pevača i solistima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here