Naslovna Kultura “Novosađani biraju”: Nesvakidašnja izložba u Galeriji Matice srpske (FOTO)

“Novosađani biraju”: Nesvakidašnja izložba u Galeriji Matice srpske (FOTO)

PODELI
FOTO: GALERIJA MATICE SRPSKE / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Na izložbi koja traje do 31. decembra biće prikazano 41 umetničko delo koje su birali Novosađani, akteri u različitim oblastima kulture, obrazovanja, nauke, privrede…

Izložba “Novosađani biraju”, kojom Galerija Matice srpske (GMS) započinje godinu Evropske prestonice kulture, biće svečano otvorena večeras, simbolično u 20 časova i 22 minuta, u Stalnoj postavci GMS. Na otvaranju izložbe pozdravnu reč će uputiti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, i Vladimir Kopicl, književnik, dok će izložbu svečano otvoriti učesnici projekta.

Tim povodom juče je u Galeriji Matice srpske održana konferencija za novinare koja je započeta pričom o konceptu samog projekta.

– Polazeći od činjenice da grad oblikuju građani, njihovo poreklo, nasleđe, navike i opredeljenja, a da muzej jeste mesto kolektivnog pamćenja koji sakuplja i čuva različite životne priče pojedinaca, odlučili smo se da otvorimo svoju kolekciju i ponudimo je sugrađanima da kroz umetnička dela u našem prostoru ispričaju priču o sebi i svom gradu. Birali smo ih nehotice, razmišljajući o njima kao pojedincima različitih profesija koji su na različite načine vezani za Novi Sad, ali i našu ustanovu.

Radi se o Novosađanima, akterima u različitim oblastima kulture, obrazovanja, nauke i privrede, različitih nacionalnosti i veroispovesti i kao takvi pokazuju raznolikost svojstvenu Novom Sadu. Pozvali smo ih da, šetajući kroz depoe, gledaju slike na panoima, skulpture na policama, crteže i grafike u muzejskim ormanima da osete brojnost i raznovrsnost nasleđa koje čuvamo pod krovom Galerije Matice srpske i pružimo im priliku da tu pronađu sebe. Želeli smo da prepletemo lično i opšte, pojedinca i grad, umetničko delo i moguću poruku koju ono nosi u savremenom trenutku, a kao rezultat tog druženja nastala je izložba “Novosađani biraju – navode iz Galerije Matice srpske.

Jedna od učesnica projekta, Zaga KalMar, modna dizajnerka, opisala kako je doživela proces biranja umetničkog dela.

Ovo je za mene bilo najličnije i najintimnije dosadašnje iskustvo u Galeriji Matice srpske koja uvek rado otvara svoja vrata, ali ovo je bilo nešto posebno. Nije bilo lako izabrati umetničko delo u tom moru predivnih slika, ali ja sam pratila svoju intuiciju – kazala je ona.

Koordinatorka projekta Milica Milošević ukazala je da ovom izložbom Galerija Matice srpske započinje godinu Evropske prestonice kulture.

Na ovom projektu radili smo nekoliko meseci. Zajedno sa Novosađanima proveli smo više od dvadeset sati u muzejskim depoima – neki od njih su naši dugogodišnji saradnici i prijatelji, a neki su po prvi put ušli u prostor Galerije. S obzirom da se u kolekciji Galerije Matice srpske nalazi više od 10.000 umetničkih dela, ovaj zadatak bio je izazovan ali i izuzetno lep, kako za Novosađane, tako i za kustose i konzervatore – navela je Milica Milošević.

Na samom kraju dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske je navela:

– Drago mi je što smo još jednom pokazali da mi jesmo otvorena ustanova, da mi jesmo mesto gde živi kultura, umetnost, nasleđe, ali mi jesmo i mesto gde živi sreća.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here