Naslovna Srem Sremska Mitrovica Obeležavanje Bogojavljenja i plivanje za Časni krst u Sremskoj Mitrovici

Obeležavanje Bogojavljenja i plivanje za Časni krst u Sremskoj Mitrovici

PODELI

Na obali reke Save, kod Hrama Sv. Arhiđakona i prvomučenika Stefana, u Sremskoj Mitrovici u subotu 19. januara, održaće se po dvadeseti jubilarni put, tradicionalnoproslavljanje Bogojavljenja i plivanje u reci Savi za Krst časni. Godine 2018. učestvovalo je preko sto plivača i sedam plivačica, a svake godine bude i po nekoliko hiljada posmatrača.

Na obali reke Save, u Hramu Sv. Arhiđakona i prvomučenika Stefana – Male crkve, biće održana Sveta arhijerejska Liturgija u 9,30 časova, zatim oko 11,oo časova ispred Hrama osveštenje vode, prigodni program i nakon toga blagosiljanje plivača koji će kroz špalir školske dece u svečano obučenim stiharima, predstavnika Vojske, Policije i okupljenog naroda, sa litijama sići do reke i oko 12 časova zaplivati do Krsta.

Po završetku plivanja biće proglašen pobednik u plivanju za Krst časni i biće dodeljena priznanja, kao i svim ostalim učesnicima-plivačima i dobrotvorima.

Proslavu Bogojavljenja, jednog od najstarijeg i najvećeg hrišćanskog praznika organizuje Svebor družina “Sveti Dimitrije” i Srpska pravoslavna Crkvena opština sremsko-mitrovačka pri hramu Sv. Arhiđakona i prvomučenika Stefana, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva Vladike Eparhije sremske Gospodina Vasilija, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave Sremske Mitrovice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here