Naslovna Srem Obeležavanje Božića u Opštini Stara Pazova

Obeležavanje Božića u Opštini Stara Pazova

PODELI
Foto: RTV Stara Pazova

STARA PAZOVA – Predsednik Opštine Stara Pazova je na Badnji dan prisustvovao Bogusluženjima a zatim i iznošenju i paljenju badnjaka u Hramu Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja u Belegišu, zatim u hramu Svetog proroka Ilije u Staroj Pazovi i crkvi Svete Petke u Novoj Pazovi.

U svojoj Božićnoj čestitki građanima staropazovačke opštine koji slave Božić po Julijanskom kalendaru, predsednik Radinović je poželeo da ga provedu u radosti, miru i veselju u krugu svojih porodica i da se raduju. Izrazio je nadu, da će i ova godina biti dobra za sve građane ove opštine, pre svega u smislu zapošljavanja i ekonomske stabilnosti.

Pored ukrašenog badnjaka, u Belegišu je tradicionalno po celoj crkvi bila razbacana slama, a najveću radost su imali mališani, koji su igrali sa njom ili sedeli na balama. Nakon liturgije usledilo je osvećenje badnjaka, te njegovo loženje u porti crkve gde su se okupili i članovi konjičkog kluba Mirela, koji su došli na fijakerima, pošto su se prethodno provozali selom. Usledila je podela osvećenih badnjaka a za prisutne je bilo pripremljeno i posluženje. Na kraju je priređen vatromet.

Bogosluženjima je prisustvovao veliki broj vernika, jer za mnoge je Badnji dan jedinstven i poseban sa svojom simbolikom kada se svi zajedno radujemo i očekujemo rođenje Spasitelja. Tako je bilo i u Hramu Svetog proroka Ilije u Staroj Pazovi, jer na svečanu liturgiju za Badnji dan dolaze cele porodice s obzirom na to da je Božić porodični praznik. I ovde je po tradiciji bilo upriličeno paljenje badnjaka, u čijem je iznošenju učestvovao predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here