Naslovna Danas je... Obeležavanje Svetskog dana Crvenog krsta

Obeležavanje Svetskog dana Crvenog krsta

PODELI
FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Povodom Svetskog dana Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, predsenik CK Srbije Dragan Radovanović položio je lovorov venac na spomen ploču ispred Muzeja Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, zgrade u kojoj je 6. februara 1876. godine osnovano to društvo u našoj zemlji.

Ovaj praznik obeležava se danas u 192 države čija su nacionalna društva deo Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

Polaganju venaca u Beogradu prisustvovali su i potpredsednik CKS Živojin Jokanović, predsednica CK Beograd Vesna Limbek i generalni sekretar CKS Ljubomir Miladinović.

Radovanović je podsetio je da je društvo Crvenog krsta Srbije, čiji je jedan od osnivača doktor Vladan Ðorđević, nastalo 1876. godine među prvih 15 koja su formirana u čitavom svetu.

Istakao je da Crveni krst Srbije kontinuirano radi od svog osnivanja pomažući svim građanima, a posebno najugroženima u našim zajednicama širom zemlje.

Danas 146 godina Crveni krst Srbije neprekinuto traje i služi svom narodu. Ovo je dobra prilika da se osvrnemo na bogatu istoriju našeg Crvenog krsta, jer Crveni krst je narod i narod je crveni krst – to je tajna dugovečnosti ovog društva u Srbiji, kazao je Radovanović.

Nakon polaganja venaca u sedištu Crvenog krsta u Beogradu biće organizovana svečanost na kojoj će se predstavnici CK Srbije zahvaliti svim donatorima na doprinosu u radu ovog društva u zemlji.

Svečanosti će prisustvovati ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, kao i istaknuta srpska sportistkinja Nataša Kovačević.

Osmi maj je dan kada je rođen osnivač pokreta Crvenog krsta Anri Dinan i obeležava se kao Međunarodni dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here