Naslovna Srem Ruma Obeležen 4. jul – Dan borca

Obeležen 4. jul – Dan borca


Na Gradskom groblju u Rumi, na spomenik žrtvama iz Drugog svetskog rata, vence su juče položili predstavnici Opštine Ruma, opštinskog SUBNOR-a, srodnih boračkih organizacija, političkih stranaka i građani.

Aleksandra Ćirić, zamenica predsednika Opštine je istakla da 4. jul zauzima značajno mesto u našoj istoriji i taj datum ne sme i neće biti zaboravljen.

„Na današnji dan pre 80 godina doneta je istorijska odluka o pokretanju borbe protiv fašizma i taj datum je veoma značajan za Drugi svetski rat, za slobodarsku borbu protiv fašizma. Naša je dužnost i obaveza da slavimo ovaj dan i praznik, mi danas odajemo počast i pozdravljamo naše hrabre pretke zahvaljujući njihovoj borbi mi danas živimo u slobodnoj zemlji i čuvamo tekovine antifašističke borbe“, kazala je Aleksandra Ćirić.

Okupljenima se obratio i Stevan Kovačević, predsednik SO Ruma i rekao da je naš narod na taj dan birajući između poniznosti i ropstva i dostojanstva i slobode, izabrao dostojanstvo i slobodu, svestan toga da se do tih vrednosti stiže samo upornom i hrabrom borbom uz mnoge žrtve.

„ Naš narod je taj izbor platio skupo, milionima žrtava i ogromnim materijalnim razaranjima, a značajne žrtve u tom ratu su dali i naši sugrađani. Zato se svih ovih godina na dananji dan okupljamo na ovom mestu koje mora da postane jedan svetionik slobode i podsećamo se njihovih žrtava. Sloboda je imala svoju cenu i mi se moramo sećati tih žrtava i zbog naše budućnosti i budućih generacija, jer smo svedoci sve upornijih napora da se istorija revidira, da oni koji su bili na pogrešnoj strani istorije se predstavljaju kao nosioci svetskih istorijskih vrednosti, a tim revizionizmom je najviše pogođena žrtva koju je podneo naš narod, mi nemamo pravo da ćutimo i tu žrtvu zaboravimo“, poručio je Kovačević.

Predsednik opštinskog SUBNOR-a Tomislav Milić smatra da svako degradiranje značajnih datuma našeg naroda, nije ništa drugo nego nipodaštavanje sopstvene istorije, te da nije samo obaveza boračkih organizacija, nego svih, uključujući i državu, da se svi istorijsko značajni događaji dostojno obeležavaju, pre svega iz poštovanja prema onima koji su svoje živote dali za svoju državu i slobodu.

Prethodna vestDruženje uz bajkerske igre, muziku i gulaš
Sledeća vestTrojica mladića uhapšena zbog brutalnog prebijanja u Inđiji

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here