Naslovna Srem Ruma Obeležen Dan borca u Rumi

Obeležen Dan borca u Rumi

PODELI
Foto: Sremske vesti

RUMA – Predstavnici Opštine Ruma, opštinskog SUBNOR-a i srodnih boračkih organizacija položili su juče vence na Gradskom groblju u Rumi, na spomenik žrtvama iz Drugog svetskog rata.

-“Mi smo i danas na ovom mestu sećanja odali počast žrtvama fašizma povodom 4. jula dana kada je 1941. godine doneta odluka da se pristupi organizovanom oružanom otporu okupatoru“, rekao je predsednik Skupštine opštine Ruma, Stevan Kovačević.

-“Važno je što smo se danas okupili na ovom mestu da bismo podsetili na veličinu žrtve koju je naš narod platio za mir i slobodu, ali važno je i zbog toga da bismo podsetili da je mir potrošan, a da je sloboda krhka, da moramo stalno podsećati na stradanja i cenu koju je  naš narod platio za mir i slobodu jer ukoliko mi to ne učinimo sile zla koje nikad ne bivaju poražene, samo bivaju privremeno povučene, vraćaju se na istorijsku pozornicu.

-Nažalost mi smo danas svedoci da neki barjaci protiv kojih smo se borili od 1941. do 1945. godine, za koje smo smatrali da su zauvek otišli u prošlosti i danas na pojedinim ratištima su znamenje za koje stupaju neke vojske. Upravo zbog toga je doprinos ovakvih manifestacija negovanje sećanja na tradiciju i opomena šta nam se može dogoditi ukoliko zaboravimo na svoje slobodarske ideje i slobodarsku tradiciju naših predaka. Naša je obaveza da mlađe generacije podsećamo na sve žrtve i cenu koja je plaćena za slobodu“, izjavio je Kovačević.

Prisutnima se obratio i predsednik opštinskog SUBNOR-a Tomislav Milić.

“Poklonimo se senima  naših boraca antifašista koji su ugradili svoje živote u temelje slobode u kojoj danas uživamo. Na istorijskoj sednici Politbiroa CK KPJ u Beogradu doneta je odluka o podizanju ustanka naroda Jugoslavije protiv fašističkih zavojevača. Kapitulacijom Kraljevine Jugoslavije 17. aprila 1941. naša država je rasparčana u nekoliko okupacionih zona. Već 7. jula u Beloj Crkvi pukla je prva puška. Srpski narod je prvi ustao u porobljenoj Evropi protiv fašizma koji je pretio da porobi ceo svet“, rekao je Milić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here