Naslovna Srem Inđija Obeležen Dan oslobođenja Inđije u Drugom svetskom ratu

Obeležen Dan oslobođenja Inđije u Drugom svetskom ratu

PODELI

Polaganjem venaca na spomenik Podunavskom partizanskom odredu i svečanom sednicom Skupštine opštine Inđija obeležen je dan oslobođenja opštine Inđija u Drugom svetskom ratu.

Vence su položili predsednik opštine Inđija Vladimir Gak, predsednik Skupštine opštine Inđija Milan Predojević, ambasador Ukrajine Oleksandr Aleksandrović, predstavnik ruske ambasade Anatolij Nožkin, delegacije bratskih i partnerskih opština iz Đevđelije, Ohrida i Vrginmosta i predstavnici SUBNOR-a iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Svečanu sednicu u Kulturnom centru otvorio je predsednik Skupštine opštine Inđija Milan Predojević koji je rekao da su današnje generacije dužne da čuvaju sećanje na pale borce i heroje koji su se borili za našu opštinu.

„Previše je našeg naroda stradalo i nesebično dalo svoje živote da bi bilo ko i imao pravo da ih zaboravi. To je naša obaveza kao i naših potomaka da svedoče istinu i žrtve naših predaka.“

Predojević je napomenuo da slobodu moramo čuvati da bi se nova pokolenja mogla rađati i odrastati u miru, da marljivo rade, uživaju u životu i daju pun doprinos razvitku naše opštine.

„Zato odbornice i odbornici naše Skupštine daju svoj nesebičan doprinos donoseći veoma važne odluke za život i rad u našoj opštini, za investitore i sve one kojima je stalo do prosperiteta Inđije. Obezbedićemo našim učenicima dobre uslove za školovanje i da dobiju najbolje obrazovanje a našim najstarijim sugrađanima unapredićemo uslove za dostojanstvenu starost“.

Čestitajući sugrađanima dan oslobođenja, predsednik opštine Inđija Vladimir Gak rekao je da će se na današnji dan uvek slati poruka da sloboda nema nikakvu alternativu.

„To najbolje poznaje srpski narod koji se tokom svoje istorije uvek borio za slobodu i pravdu. Cena je bila izuzetno skupa i zato moramo biti svesni koliko je ona važna za svakog od nas. Da naši preci nisu dali živote za slobodu koju danas uživamo mi danas ne bi imali priliku da radimo za naše sugrađane i to je dokaz koliko je velika cena slobode“.

On je napomenuo da srpski narod i dan danas plaća cenu slobode i da je pitanje koliko ćemo je dugo plaćati od posledica NATO bombardovanja.

„A koji to narod može sa više prava od Srba da priča o slobodi? Niko više od nas ne može da govori o ceni slobode za narod. Kroz istoriju smo imali mnogo žrtava. Stradali smo u svim ratovima, ali nekako nikada do kraja nismo uspeli da prebrojimo sve žrtve“, rekao je Gak i dodao: „Mi ćemo nastaviti da se borimo protiv zaborava svega onog šta su srpski i drugi narodi činili za slobodu, da ne zaboravimo ni Prvi svetski rat, ni Milunku Savić kao i mnoge druge heroje našeg naroda koji su se stotinama godinama borili za naš narod i ukazivali kuda treba da idemo“.

Gak je napomenuo da učenjem iz prošlosti ne smemo dozvoliti da se užasi iz Drugog svetskog rata ponove i zato danas nikom ne treba da bude teško da marljivo i odgovorno radi za obezbeđivanje naprednijeg, savremenijeg i bezbednijeg društva.

Najavio je da Inđiju u bliskoj budućnosti čekaju veliki infrastrukturni radovi kao što je izgradnja novog vrtića, rekonstrukcija i pokrivanje pijace, rekonstrukcija parka kod Gimnazije, infrastrukturno uređivanje seoskih sredina i početak izgradnje kadrovskih stanova.

Pored svečanog programa, na sednici su uručene tradicionalne Oktobarske nagrade privrednim društvima i pojedincima za ostvarene izuzetne rezultate i dostignuća u oblasti privrede, unapređenju stanja javne bezbednosti i razvoju i unapređenju kulturnog života. Nagrade su dobili kompanije Agromarket, ZAM, MVTIM-GROUP, načelnik Policijske uprave Sremska Mitrovica Đuro Mandić i predsednik Matice iseljenika i Srba u regionu Miodrag Jakšić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here