Naslovna Vojvodina Obeležen Dan oslobođenja Novog Sada

Obeležen Dan oslobođenja Novog Sada

PODELI
Foto: novisad.travel

Gradonačelnik Novog Sada Milan Ðurić i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović zajedno su sa delegacijom Saveza udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1920. godine, kao i delegacijom Vojske Srbije, položili vence na Spomen krst palim borcima od 1912-1918. godine.

Vence su položili povodom obeležavanja 9. novembra – Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu.

Gradonačelnik Ðurić čestitao je sugrađanima 104 godine od oslobođenja Novog Sada istakavši da je 9.novembar jedan od najvažnijih istorisjkih datuma kada je određena sudbina generacija Novosađana.

“Ovo je izuzetno važan dan, nakon kojeg kreće razvoj Novog Sada, koji je od siromašnog austrougarskog mesta stigao do toga da u novijoj istoriji dobije titule: Evropska prestonica mladih i Evropska prestonica kulture. Hrabri junaci vojske Kraljevine Srbije, predvođeni majorom Vojislavom Bugarskim, 9.novembra 1918. ušli su u Novi Sad i označili ispunjenje viševekovnog sna. Doneli su nam slobodu, a na nama je da sve to čvrsto čuvamo i nikada ne zaboravimo. Važno je da ovaj datum obeležavamo zajedno sa crkvom, vojskom i sa potomcima slavnih predaka. Na nama je da čuvamo mir i negujemo slobodu”, rekao je Ðurić.

Predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Goran Maksimović kaže da je za njega ovo ogromna čast i da obeležavamo veliki dan u istoriji Novog Sada.

“Tog 9. novembra 1918. jedinice predvođene majorom Bugarskim oslobodile su Novi Sad i time trajno promenile njegovu istoriju. Mnogo smo ponosni što smo potomci ljudi koji su to omogućili”, istakao je Maksimović.

Pomen stradalima održalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve. Prva brigada kopnene vojske Dan oslobođenja Novog Sada 9. novembar obeležava kao svoj praznik.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here