Naslovna Dogadjaj Obeležen Dan pobede

Obeležen Dan pobede


Polaganjem venaca na Gradskom groblju u Rumi obeležen je 9.maj, godišnjica od oslobođenja nad fašizmom. Vence su položili predsednik Skupštine Opštine Ruma, Stevan Kovačević, zamenica predsednika Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić, predstavnici SUBNOR-a, Opštinskog udruženja penzionera, političkih stranaka i građani. Time su prisutni obeležili 76. godišnjicu od pobede nad najvećim zlom 20. veka i završetak Drugog svetskog rata, koji je po obimu razaranja i stradanja najtragičniji sukob u istoriji čovečanstva.

„Za sve nas ovo je najvažniji i najdraži praznik. To je naše sećanje i ponos, istorija naše zemlje i istorija svake porodice, deo naše duše.

U velikoj antifašističkoj koaliciji doprinos naših naroda je nemerljiv, to je nešto što treba da predstavlja svetlu i svetu stranicu naše istorije, nešto čime se ponosimo. Čak i oni koji ne prepoznaju ovaj praznik u svom ideološkom formatu, ne mogu da negiraju da su na bazi narodnooslobodilačke borbe i onoga što danas slavi SUBNOR nastali postulati izgradnje i očuvanja savremenog sveta koji mi danas baštinimo“, istakao je Tomislav Milić, predsednik SUBNOR-a Ruma.

Naš narod srazmerno broju stanovnika dao je najveće žrtve u Drugom svetskom ratu, napomenuo je Stevan Kovačević, predsednik Skupštine Opštine Ruma. Srbija je ulazeći u red antifašističke koalicije osvetlala obraz svojih predaka i zadala veliki moralni zadatak budućim generacijama.

„Fašizam je pobeđen, ali ta ideologija zla, na žalost nije. Ispoljava se u različitim oblicima i u savremeno vreme, a različite vidove ove ideologije zla pokušavaju da u praksi sprovedu i mnogi neformalni centri moći koji upravljaju današnjim političkim procesima. Posebno treba da nas zabrinjava da posledice delovanja tih neformalnih centara moći, koji u pozadini imaju suštinski fašističke ideje, i krajem 20. veka i danas, najveće posledece oseća srpski narod. Jednim delom, nažalost smo tome doprineli i mi, jer smo po završetu Drugog svetskog rata posle ozvaničenja pobede nad fašizmom, umesto da negujemo kulturu sećanja, da se ozbiljno i objektivno bavimo procesima koji su se događali tokom Drugog svetskog rata, mi smo prednost dali nekim našim ideološkim podelama, našim ideološkim i partijaškim raspravama, zanemarujući koliko smo žrtava tokom rata podneli. Nismo uspeli ni do danas da popišemo i pobrojimo sve naše žrtve i time smo dozvolili da se danas našim žrtvama licitira, što je najveća uvreda za same žrtve, a što nije na čast nama, savremenicima“, istakao je Kovačević.

Sećanje na ovaj datum i priča o istorijskim žrtvama trebalo bi da spreči dalju relativizaciju, dodao je Kovačević. 9. maj je izuetno važan datum u istoriji celog čovečanstva jer je 1945. zaustavljena jedna represivna ideologija koja je uzrokovala stradanje miliona ljudi i izazvala izbijanje Drugog svestskog rata koji je pretio da uništi sve ljudske vrednosti, napomenula je Aleksandra Ćirić, zamenica predsednika Opštine Ruma.

„Što se tiče Rume, Drugi svetski rat i borba protiv fašizma zauzima posebno poglavlje. Rumljani su dali veliki doprinos toj borbi za slobodu, počev od prve ratne godine 1941. veliki broj Rumljana se priključio NOB-u da bi tokom svih ratnih godina učestvovali u velikim oprecaijama na teritoriji čitave bivše Jugoslavije u borbi za slobodu. Stradalo je 600 Rumljana u toj borbi, a dala je i četiri narodna heroja: Dušana Jerkovića, Veljka Dugoševića, Lazara Savatića i Lazara Markovića“, zaključila je Aleksandra Ćirić.

Prethodna vestMUP: Pritvoren zbog krađe u Rumi
Sledeća vestRadovi u Glavnoj ulici u garantnom roku – Troškove snosi izvođač

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here