Naslovna Vojvodina Obeležen dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Obeležen dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

PODELI
Foto: Shutterstock

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović su obeležili 25. novembar, dan kada je 1918. Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Tim povodom oni su sa predstavnicima Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine i Saveza bačkih Bunjevaca položili vence od lovorovog lista na Spomen – ploču koja se nalazi na Trgu slobode u Novom Sadu.

„Odluka doneta 25. novembra 1918. godine je promenila tok istorije u pravom smeru, zahvaljujući mudrom i ispravnom razmišljanju naših predaka. Zahvalan sam Udruženju potomaka slavnih boraca koji su vojevali bitke početkom 20. veka, a tu su naši prijatelji iz Saveza vojvođanskih Mađara koji sa nama uvek obeležavaju ovaj važan datum“, rekao je Vučević.

Dodao je da mu je žao što sećanje na taj istorijski važan datum nije više prisutno u srpskom narodu, jer on nije samo regionalni praznik, već veliki dogadjaj za celokupan srpski narod bez obzira na to gde on živi.

„Pre više od jednog veka, Velika narodna skupština je donela veliku odluku, a posebno smo ponosni na to što su na toj skupštini žene imale izborno pravo, što je bio raritet tada u Evropi“, rekao je Vučević.

Predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine – Novi Sad Goran Maksimović ocenio je da 25. novembra 1918. godine dogodila najveća pobeda srpskog naroda i vojske.

„Mi smo izuzetno ponosni na taj dan i sa velikim pijetetom ga proslavljamo. Srpski narod je u tom krvavom ratu doživeo nevidjenu golgotu, a shodno tome, ovaj datum se može nazvati vaskrsom Srbije“, rekao je Maksimović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here