Naslovna Dogadjaj Obeležen Svetski dan mentalnog zdravlja promotivnim aktivnostima

Obeležen Svetski dan mentalnog zdravlja promotivnim aktivnostima

PODELI
Foto: sirmiuminfo

Sremska Mitrovica – Danas je na Trgu u Sremskoj Mitrovici, obeležen 10. oktobar – Svetski dan mentalnog zdravlja, u čijoj realizaciji su pored nosioca kampanje Caritas-a, učestvovali i predstavnici Opšte bolnice, Doma zdravlja, ZZJZ, srednje medicinske škole „Draginja Nikšić” i drugih organizacija i udruženja, a podržala je gradska Uprava za zdravstvo.

Kampanja pod nazivom „Može da se desi svakom” organizovana je sa ciljem podizanja svesti o značaju prevencije i zaštite mentalnog zdravlja, kao i borbe protiv stigmatizacije osoba sa mentalnim smetnjama.

Građanima je podeljen reklamni materijal, info listići i brošure čiji sadržaj ovu temu približava široj javnosti.

„Svakoj osobi kojoj se dijagnostikuje mentalni poremećaj, automatski se ukida radna sposobnost, ali mi, kao društvo u celini, treba da znamo, da oni ipak mogu funkcionisati uz adekvatan lekarski nadzor, pomoć i osposobljavanje za radne zadatke i u tom smislu postoji inicijativa za izmenu Zakona, kojim bi oboleli od mentalnih bolesti ostali aktivni članovi društva, a koji bi regulisao njihov status u smislu neizopštavanja iz društvene zajednice” – rekla je Kristina Dragišić, predsednica mitrovačkog „Caritas”-a.

Podršku u obeležavanju Svetskog dana mentalnog zdravlja pružila je između ostalih i lokalna samouprava Grada Sremska Mitrovica.

„Mentalno zdravlje je značajno za celokupnu zajednicu, to je osnov jedne zajednice i ne treba na njemu da rade samo zdravstvene ustanove, već celokupno društvo. Mentalna bolest nije zarazna, ali ravnodušnost jeste, tako da ukoliko svi socijalno i ekonomski ne jačamo to naše zdravlje ni sama zajednica neće biti jaka”, rekla je Slađana Mirčeta, zamenik načelnika Gradske uporave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Opšta bolnica Sremska Mitrovica, kao jedina regionalna ustanova sekundarnog tipa, redovno učestvuje u aktivnostima iz Javnog kalendara zdravlja, pa tako i ovaj put, kada je reč o Danu mentalnog zdravlja.

Direktor mitrovačke bolnice, dr Živko Vrcelj na današnjem okupljanju, posebno je naglasio da je najvažnije raditi na prevenciji i ranom otkrivanju prvih znakova psihičkih poremećaja, pogotovo ako su genetske prirode. Sprečavanjem faktora rizika – stresova, loših međuljudskih odnosa, težiti psihičkom blagostanju, izbegavati loše i negativne uticaje koliko god je to moguće – samo su neki od načina da ne postanemo anksiozni, depersivni, nervozni, a takva stanja sve su prisutnija na globalnom nivou.

„Ovakva stanja predupredićemo poboljšanjem odnosa sa drugima, zdravijom komunikacijom, izbalansiranim reakcijama i primerenim ponašanjem – što se svakako uči u porodici, po hrišćanskim načelima”- reči dr Živka Vrcelja direktora mitrovačke bolnice, koji je još dodao da i kad se desi neki od mentalnih poremećaja, kao društvo moramo biti spremni da sprečimo svaku diskriminaciju i učinimo sve u procesu resocijalizacije, kako bi izlečene osobe nastavile sa svojim društvenim aktivnostima.

U mitrovačkoj bolnici postoji razvijena neurološka i psihijatrijska služba, a svaka osoba koja potraži pomoć lekara na vreme, uz adekvatnu terapiju, redovne preglede i uz savete lekara specijalista, svakako može računati na izlečenje.

Organizacije civilnog društva imaju kapacitet da svojim aktivnostima učestvuju u procesu socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom i mentalnim smetnjama uvodeći i nove vrste socijalnih usluga integracije i resocijalizacije OSI i osoba sa mentalnim poteškoćama, učestvuju u procesu onošenja odluka, sprovođenja dijaloga o socijalnim politikama sa organima vlasti.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here