Naslovna Srem Sremska Mitrovica Obeležen Svetski dan prve pomoći

Obeležen Svetski dan prve pomoći

PODELI

Sremskomitrovački Crveni krst je i ove godine nizom aktivnosti obeležio Svetski dan prve pomoći. U saradnji sa Srednjom medicinskom školom „Draginja Nikšić” ovom aktivnošću prezentovali su znanje i veštine mladih u pružanju prve pomoći, a u saradnji sa Vatrogasno spasilačkom jedinicom, Hitnom pomoći Doma zdravlja, Policijskom upravom, prikazan je rad stučnih službi kao i važnost njihove saradnje u zbrinjavanju povređenih i obolelih.

Svetski dan prve pomoći, 10. septembar obeležen je na Gradskom trgu pokaznom vežbom Crvenog krsta i svih relevantnih službi. Prva supozicija podrazumevala je ulazak ekipe hitne pomoći i zbrinjavanje dvoje biciklista i jednog pešaka.

Cilj Crvenog krsta u oblasti prve pomoći je smanjenje posledica nesreće u smislu spasavanja života i smanjenja posledica povređivanja kao i brige o ljudima u lokalnoj zajednici u smislu očuvanja zdravlja, smanjenja broja nesreća i povređivanja. Crveni krst ima za cilj da prva pomoć bude dostupna svima u svim fazama života i da se podigne svest i značaj znanja veština pružanja prve pomoći.

Sirmiuminfo

Svetlana Milovanović, zamenica gradonačelnika Grada Sremska Mitrovica rekla je povodom današnje manifestacije: „Danas smo ovde na Trgu Ćire Milekića gde su nam naši volonteri Crvenog krsta kroz razne tipove vežbi pokazali kako to oni rade. Imali smo i dve simulacije – Kako pomoći povređenima u saobraćajnoj nesreći, što naravno za sve veoma značajno. Želimo da na ovaj način usmerimo javnost, pogotovo naše mlade, na značaj Crvenog krsta, na značaj svih ovih aktivnosti koje obavljaju naši volonteri i da ih pozovemo da se priključe ovakvi manifestacijama.”

Uvek je atraktivna prezentacija osnova prve pomoći koja se vrši na lutkama. Program obeležavanja Svetskog dana prve pomoći uvek ponudi mnogo zanimljivih i edukativnih prezentacija.

Sirmiuminfo

„Danas je uključen veliki broj mladih volontera Crvenog krsta, dece koja unazad godinu dana vežbaju veštine u pružanju prve pomoći. Mogli smo da vidimo šta su učenici, ekipe podmlatka i omladine u prethodnih godinu dana naučili. Oni su već pokazali sjajno znanje, sjajne veštine na pokrajinskom takmičenju i plasirali se na državno takmičenje koje će biti održano 21. septembra u Beogradu gde će oni biti predstavnici našeg Grada i našeg Crvenog krsta. Imali smo priliku danas da na dve supozicije, ekipe podmlatka i omladine prikažu veštine u pružanju prve pomoći. Kao jedan od segmenata delovanja Crvenog krsta jeste i služba spasavanja na vodi, gde imamo tim obučenih spasilaca koji su danas mladima pokazali i ukazali na osnovne veštine i pravila ponašanja na vodi ,” rekla je sekretar Crvenog krsta Sremska Mitrovica Tatjana Jovančević.

Poznavanje prve pomoći i njena primena od strane pojednica može smanjiti posledice povređivanja i spasiti ljudski život. Nereagovanje ili neadekvatno pružanje prve pomoći može da uveća posledice ili dodatno ugrozi život i zdravlje. Prikazan je rad stučnih službi kao i važnost njihove saradnje u zbrinjavanju povređenih i obolelih.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here