Naslovna Vojvodina Obeležena 174. godišnjica Majske skupštine u Sremskim Karlovcima

Obeležena 174. godišnjica Majske skupštine u Sremskim Karlovcima

PODELI
Foto: Vojvodina.gov.rs

Svečanom akademijom sinoć je u Pokrajinskoj vladi obeležena 174. godišnjica održavanja Majske skupštine, na kojoj je 15. maja 1848. godine u Sremskim Karlovcima proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je ovo nezaobilazan dan u istorijskom kalendaru našeg zajedničkog sećanja i poštovanja kada se srpski narod odlučio za put slobode, očuvanja sopstvene samobitnosti i jednakosti sa svim drugim narodima sa kojima je živeo.

Načela na kojima je formirana Srpska Vojvodina jesu ona na kojima se i danas zasniva život svih nas koji ovde živimo. Vojvodina i naša Srbija su, za razliku od nekih prošlih godina, uprkos iskušenjima koja danas potresaju ceo svet, mesto ekonomskog prosperiteta. Ta i takva Vojvodina, čiji temelji sežu do 15. maja 1848, naš je zajednički cilj, odgovornost i obaveza i mi ćemo je baš takvu čuvati i sačuvati na načelima Svetozara Miletića i Jaše Tomića, istakao je Mirović.

Povodom 15. maja, dana od pokrajinskog značaja, Mirović je na svečanoj akademiji uručio pokrajinska priznanja u oblasti nauke „Milutin Milanković” i u oblasti umetnosti „Pavle Jovanović” ovogodišnjim laureatima – prof. dr Momiru Mikovu i Gordani Ðurđević Dimić.

Dodelom ovog visokog priznanja ukazana mi je velika čast, još jednom podsećajući me da jedino umetnik koji je ukorenjen u svom narodu, ponosan na njegovu nacionalnu istoriju i heroizam, može da crpi snagu za svoju umetnost, rekla je Gordana Ðurđević Dimić.

Momir Mikov rekao je da je priznanje koje mu je pripalo dokaz da nisu uzalud potrošene decenije rada koje su iza njega, a to je i priznanje da je bio na pravom putu kada je pre 38 godina počeo da se bavi naučnim radom.

Uoči akademije, u Skupštini AP Vojvodine, otvorena je Spomen-soba posvećena najznačajnijim događajima i ličnostima Vojvodine, a njenu pripremu finansirala je Pokrajinska vlada.

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, ministarka privrede Anđelka Atanacković, potpredsednici i članovi Pokrajinske vlade, predstavnici gradova i opština u Vojvodini i dobitnici pokrajinskih priznanja iz prethodnih godina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here