Naslovna Srem Pećinci Obeleženo osam decenija od osnivanja Posavskog odreda

Obeleženo osam decenija od osnivanja Posavskog odreda

PODELI
Foto: Opština Pećinci

KARLOVČIĆ – Velikim komemorativnim skupom na spomen-obeležju Posavskom partizanskom odredu u blizini Karlovčića 11. juna je obeleženo 80 godina od osnivanja odreda i 78 godina od pogibije njegovog legendarnog komandanta Vlade Obradovića Kamenog.

Tim povodom vence su na spomen obeležje položile delegacije Opštine Pećinci, na čelu sa zamenikom predsednika opštine Zoranom Vojkićem, Mesne zajednice Karlovčić, na čelu sa predsednikom Saveta mesne zajednice Jovanom Devrnjom, Udruženja ratnih vojnih i mirnodopskih invalida opštine Pećinci, Predškolske ustanove „Vlada Obradović Kameni“, područnog odeljenja u Karlovčiću, kao i delegacije SUBNOR-a Srbije, Vojvodine, Beograda, opština Inđija, Ruma, Stara Pazova, Sremska Mitrovica, Šid, Surčin i Mesne zajednice Laćarak.

Zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić se zahvalio svima koji su došli da odaju počast našim herojima i naglasio da Opština Pećinci neguje kulturu sećanja.

-Sve obrazovne ustanove na teritoriji pećinačke opštine nose imena naših heroja iz Drugog svetskog rata. Predškoska ustanova nosi ime Vlade Obradovića Kamenog, osnovna škola u Pećincima nosi ime Slobodana Bajića Paje, škola u Kupinovu Dušana Vukasovića Diogena, škola u Šimanovcima Dušana Jerkovića Uče, a srednja škola u Pećincima nosi ime Milenka Verkića Neše. To je siguran način da buduća pokolenja na zaborave ko su bili i kakvu su žrtvu podneli da bismo mi danas živeli u slobodi – rekao je Vojkić.

Jovan Devrnja je ukazao na to da se u ovakve svečanosti moraju uključivati mladi, kako bi se tradicija i slobodarski duh prenosili na buduće naraštaje od najranijeg uzrasta. On je kao pozitivan primer istakao mališane iz predškolske ustanove u Karlovčiću, koji su zajedno sa svojom vaspitačicom odali počast herojima Posavskog odreda, i poručio da će sećanje na herojske pretke nastaviti da živi kroz njihove potomke.

U Opštini Pećinci postoje dve spomen-biste Vlade Obradovića Kamenog, u Ašanji i Pećincima, a njegovo ime nose i ulice u Ašanji i Subotištu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here