Naslovna Srem Ruma Obilazak obaloutvrde na Savi

Obilazak obaloutvrde na Savi

PODELI

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obišli su danas sa predsednikom Opštine Ruma Slađanom Mančićem radove na izgradnji obaloutvrde na levoj obali reke Save u delu od Hrtkovaca do Jarka, poručivši da će kompletno područje u Srbiji uz reku Savu u toku ove i početkom sledeće godine biti obezbeđeno od velikih voda.

Za izgradnju te odbrambene linije “Vode Vojvodine” su obezbedile 130 miliona dinara. Planirano je da kada radovi na rečnoj obali budu završeni, taj deo Save bude nadvišen od jednog do dva i po metra. Biće dugačka tri kilometra, a činiće je 1,5 km dug betonski nasip, kao i 1,5 km dugačak zemljani nasip.

Mirović je nakon obilaska radova istakao da su 2014. godine na pozicijama na tom delu savske obale na sremskoj i mačvanskoj strani bile krizne tačke i da je godinu dana unazad pripremana projektna dokumentacija.

-Preduzeće “Vode Vojvodine” sa svojim izvođačima ovde izvode radove u više faza. Radovi u prvoj fazi su već pri kraju, a pripremljena je projektna dokumentacija i za ostale tri faze, kazao je Mirović. On je ocenio da će do kraja marta biti održana sednica Skupštine AP Vojvodine kada bi, kako navodi, trebalo da budu obezbeđena dodatna sredstva da se makar dve od preostale tri faze realizuju u toku 2018. godine.

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić smatra da ovi radovi pre svega pokazuju odgovoran odnos države i da će radovi na obaloutvrdi značiti budućim generacijama.

Ovim radovima smo sastavili odbrambeni prsten između Hrtkovaca i Jarka. Većina građana Rume nema osećaj da mi izlazimo na Savu, a mi u suštini imamo 27 kilometara savske obale i mesne zajednice Hrtkovci, Klenak i Grabovci su do sada bile u nekoj meri ugrožene. Ovakvi projekti doprinose povećanju bezbednosti i meštani neće morati da strahuju za svoja domaćinstva, rekao je Mančić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nedimović podsetio je da se na mestu gde se sada gradi nasip, 2014. godine uzimao pesak za odbranu velikog dela rumske i sremskomitrovačke opštine. Istakao je da je projekat u izgradnji dokaz koliko se od velikih poplava do sada uradilo na prevenciji.

Zajedničkom koordinacijom Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade činimo to da i leva i desna obala Save budu bezbedne, a već je sada vidljivije koliko smo daleko otišli u pogledu planiranja u odnosu na 2014. godinu, kazao je Nedimović.

On je naglasio da se ne rade samo objekti na Savi, već na čitavoj teritoriji Srbije. Govoreći o najavljenom podizanju nivoa nekolicine reka u našoj zemlji, Nedimović je kazao da Srbija spremno dočekuje april.

Sava će imati blagi porast u narednih nekoliko dana, možda će na prostoru Šapca doći do vanredne odbrane, ali to su stvari koje su redovne u tom poslovanju i ne vidim da će biti velikih problema u narednom periodu. Naravno, priroda je čudo, i na nama je da se obezbedimo, kazao je ministar vodoprivrede.

On je naveo da je već mnogo toga učinjeno kako Sava ne bi plavila i da žitelji tog dela Srbije mogu da budu mirni i da ne strepe od podizanja vodostaja te reke.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here