Naslovna Srem Obilaznica oko Hrtkovaca – eksproprijacija uvek problem

Obilaznica oko Hrtkovaca – eksproprijacija uvek problem

PODELI
Foto:blic

HRTKOVCI – Uporedo sa gradnjom mosta na Savi kod Šapca, gradi se i auto-put od Rume ka obali Save.

Posle prvih pet kilometara od Klenka, nova trasa kroz Srem dobija obrise i u Hrtkovcima. Meštani podeljeni – jedni zadovoljni što će biti manje saobraćaja kroz naselje, drugi nezadovoljni niskom otkupnom cenom zemljišta na trasi budućeg auto-puta.

U okviru petlje Hrtkovci auto-put će prelaziti preko postojećeg puta i postojaće mogućnost isključenja i uključenja na auto-put na drugom kraju sela. Lokalni put Hrtkovci–Nikinci prelazi preko auto-puta.

Novi auto-put obilazi selo, radovi ne remete uobičajeni život meštana, kažu nadležni. Magistralom kroz Hrtkovce sada svakog dana prolazi više od 15.000 vozila.

Predsednica Mesne zajednice Hrtkovci Ana Umićević ističe da će se izgradnjom obilaznice rasteretiti saobraćaj. Pored toga, dodaje, smanjiće se i zagađenost vazduha.

Niska otkupna cena zemljišta

Uz opštu dobrobit u selu kažu neki će imati i štetu – prodavci na otvorenom i vlasnici zemljišta na trasi budućeg puta koji su nezadovoljni ponuđenom cenom.

Zbog ranije prijavljene umanjene vrednosti radi nižeg poreza, cena nekih oranica sada je po rešenju upola manja od realne. Žale se i vlasnici krupnijih parcela koje će put preseći na dva dela.

Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić kaže da je upoznat sa problemom.

“Oni kojima deo parcela ostane levo ili desno od trase puta, očekuju da ćemo obaviti dodatnu eksproprijaciju, što i činimo gde god je moguće”, navodi Antić.

Do kraja godine počeće i radovi na deonici ka Jarku, posle i ka Rumi. Na celoj trasi od 22 kilometra završni sloj asfalta trebalo bi da bude stavljen do septembra 2023. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here