Naslovna Srbija Objavljene nove cene goriva

Objavljene nove cene goriva

Foto: pixabay.com/Engin_Akyurt

Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno koštati 182 dinara, a benzina evropremijum BMB 176 dinara.

Dizel je tako praktično poskupeo za 2 dinara, a benzin za 3 dinara, piše Blic.

Cena goriva u Srbiji više nedelja iza nas bila je u padu i sada je čini se početak najavljenog obrta. Litar evrodizela na pumpama se prodavao za 180 dinara, a na početku godine smo ga plaćali i do 220 dinara. I cena benzina se spustila na 173 dinara.

Barelom na evropskom tržištu s početka godine trgovalo se i po ceni od 117 dolara, a ovih dana barel je na niovu od oko 76 dolara. Pad cene na svetskim berzama pratilo je i srpsko tržište, a sada bi globalno veća tražnja, koja će očekuje već od juna, mogla doneti i nove, veće cene.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije kaže za “Blic” da je s obzirom na krizu, koja je i dalje prisutna u svetskim razmerama, ali i zbog povećanja tražnje nafte iz Kine koja je veliki kupac, došlo do neočekivano niske cene sirove nafte, što se sa zakašnjenjem odrazilo na cene nafte i kod nas. Ovakvo stanje, kako kaže, moglo bi da se nastavi još neko vreme, a onda bi trebalo očekivati i obrt.

“Očekivano je da će u narednom periodu cena goriva nastaviti da pada, bar još malo, a zatim na leto, zbog povećanja potražnje za sirovom naftom u severnoj hemisferi može se očekivati neki blag rast cene. Uspeli smo da od onih cena koje smo imali nedavno, dođemo na nešto što je relativno prihvatljivo. Mislim da će se tako zadržati i do kraja godine, jer sada se pravi balans između potrošnje sirove nafte i naftnih derivata a time i proizvodnje”, kaže Atanacković.

IZVORBLIC/NADA MATIĆ
Prethodna vestVečeras je premijera pozorišne predstave “Jelena – žena koje nema” u Pećincima
Sledeća vestNajavljena treća faza obnovne manastira Mala Remeta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here