Naslovna Posao Obnovljen krov na Bogoslovskom internatu

Obnovljen krov na Bogoslovskom internatu

PODELI
Foto: rtv

SREMSKI KARLOVCI – Nakon 120 godina, zahvaljujući sredstvima koje je izdvojila Vlada Vojvodine, u potpunosti je obnovljen krov na zgradi Bogoslovskog internata u Sremskim Karlovcima. U pitanju je samo deo šireg projekta ulaganja u obnovu i zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa u toj sremskoj opštini.

Mesec dana pre ugovorenog roka zgrada Bogoslovskog internata dobila je potpuno nov krov. Sama činjenica da je zamenjen crep star 120 godina govori dovoljno u prilog tome koliko je ovo značajna investicija.

“Kad se kuća zida onda se kreće od temelja, a kada se obnavlja onda se kreće od krova. 120 godina je bilo potrebno da iznađemo načina i finansijske potpore, a pre svega dobre volje i hrišćanske i ljudske želje za saradnjom i potporom, da pokrenemo jednu akciju obnove zgrade Bogoslovskog seminara odnosno internata u kojoj se vaspitavaju budući sveštenoslužitelji, ali pre svega da obnovimo jednu zgradu koja je biser Sremskih Karlovaca ” izjavio je protojerej Jovan Milanović, rektor Bogoslovije “Sveti Arsenije Sremac”:

Od formiranja posebnog budžetskog fonda za Sremske Karlovce, pokrajina je u obnovu kulturnog nasleđa te opštine uložila 230 miliona dinara, a ulaganja se planiraju i za narednu godinu.

“Ono što nas očekuje jeste rekonstrukcija i sanacija 17 fasada u samom jezgru Sremskih Karlovaca. U toku su završne pripreme dokumentacije koji su osnovni preduslov za radove koji nas čekaju u narednoj godini. MI se nadamo da ćemo uskoro imati još jednu sednicu odbora za Sremske Karlovce na kojoj ćemo definisati sve te dalje aktivnosti na kojima će se opredeliti budžet kao i u predhodnim godinama “rekla je Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama:

Za obnovu krova na zgradi Bogoslovskog internata pokrajina je izdvojila 21,3 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here