Naslovna Srem Fruška gora Obnovljen spomenik “Sloboda” na Iriškom vencu

Obnovljen spomenik “Sloboda” na Iriškom vencu

PODELI
Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica

Završeni su radovi na obnovi Spomenika “Sloboda” na Iriškom vencu. Monumentalni spomenik dobio je osvetljenje i zaštitu u vidu video-nadzora 24 časa dnevno.

Nakon višegodišnjih i čestih devastacija, simbol borbe Vojvođana protiv fašizma u drugom svetskom ratu, spomenik “Sloboda” na Iriškom vencu, ponovo ima nekadašnji sjaj.

Tokom nekoliko godina, najviše 2012. i 2013. godine pokredeni su bareljefi sa donje zone spomenika i oštećene grupe u prvom nivou spomenika. Uz krađe, “Slobodu” je narušavalo i vreme tako da je bila ugrožena i statika monumentalnog spomenika izgrađenog još 1950. godine.

Direktor regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici Ljubiša Šulaja kaže da je obnova uspešno okončana.

-Obnovljeni su nedostajući delovi reljefa koji su autorsko delo Sretena Stojanovića, konsolidovan je postament i čitav plato pošto je i on bio rastrešen i statički je dovodio u pitanje stabilnost čitavog spomenika, kaže Šulaja.

Spomenik je monumentalan jer je u vreme izgradnje, pa i kasnije, spadao u najveće spomenike takve vrste u nekadašnjoj Jugoslaviji.

“Svi znamo koliko je žrtava dao narod Vojvodine u Drugom svetskom ratu i spomenik je bio simbol antifašističke borbe Vojvođana. Sada je spomenik obnovljen, prostor je pristojno uređen i dostojan je onoga čemu je simbol”, dodaje Šulaja.

Radovi na obnovi spomenika koštali su 34 miliona dinara. U početnoj fazi finansirani su sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje Pokrajisnke vlade, a najveći deo radova ove godine finansiralo je Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije.

Da bi se sprečile moguće devastacije, ceo spomenički kompleks dobio je i 24-časovni video nadzor i osvetljenje.

RTV (Živan Negovanović)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here