Naslovna Dogadjaj Obnovljena najveća površina pod hrastom lužnjakom u Vojvodini – Sledeće godine nova...

Obnovljena najveća površina pod hrastom lužnjakom u Vojvodini – Sledeće godine nova pošumljavanja

Foto: ekapija

Najveća površina pod hrastom lužnjakom, u sistemu JP Vojvodinašume, nalazi se na prostoru Šumskog gazdinstva Sremska Mitrovica. Dugogodišnja tradicija uspešnog gazdovanja ovom visoko vrednom vrstom tvrdih lišćara, kao i primeri dobre prakse, bili su povod okupljanja inženjera zaposlenih u oblasti gajenja i zaštite šuma iz svih ogranaka preduzeća, baš na prostoru Šumskih uprava Morović i Višnjićevo, stoji na sajtu JP Vojvodinašume

Na terenu su razmenjena iskustva na temu obnove lužnjakovih šuma, a mlađe kolege, koje do sada nisu imale priliku da posete Semenski centar Morović, upoznate su sa tehnološkim postupkom prijema, dorade i čuvanja žira.

– Nakon dve godine, možemo reći da je ova bila plodonosna za hrast lužnjak, te je tako već izvršen plan pošumljavanja za sezonu jesen 2019./proleće 2020., a pošumljene su i one površine koje su preostale od prošle godine. Napunjena je i hladnjača u kojoj će žir biti čuvan godinu dana, tako da ćemo i naredne godine održati kontinuitet pošumljavanja u slučaju da ne bude sakupljena potrebna količina žira – naveli su iz JP Vojvodinašume.

Prezentovan je i rad četvororedne sejačice za setvu semena hrasta lužnjaka, ali i mehanizovano postavljanje visoke ograde kako bi zasejano seme bilo zaštićeno od divljači.

IZVORekapija
Prethodna vestSremska Mitrovica sprema doček Nove godine za mališane
Sledeća vestZdravstvenim ustanovama uručeno 12 sanitetskih vozila – Početkom 2020. peti konkurs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here