Naslovna Srbija OBOLELIH I U SREMU: Još četvoro umrlih od groznice Zapadnog Nila

OBOLELIH I U SREMU: Još četvoro umrlih od groznice Zapadnog Nila


Četvoro ljudi je umrlo od groznice Zapadnog Nila u poslednjih nedelju dana, te se broj umrlih od početka godine povećao na 15, saopštio je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”.

Od groznice Zapadnog Nila, bolesti koju prenose zaraženi komarci, do sada je obolelo 159 pacijenata.

Najviše obolelih je u Beogradu (78), Južnobačkom (29), Južnobanatskom okrugu (26), Zapadnobačkom (6), Podunavskom (6), Sremskom (4), Srednjebanatskom (3), Braničevskom (3), Severnobanatskom (2), Kolubarskom (1), Mačvanskom (1).

Groznica zapadnog Nila prvi put je registrovana u Srbiji 2012. godine. Od tada do 2017. godine prijavljeno je 574 slučaja groznice Zapadnog Nila, a umrla je 61 osoba, navedeno je na sajtu Batuta.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje i najviše se javlja u periodu najveće aktivnosti komaraca. Iskustva su pokazala da se prvi oboleli uglavnom javi u drugoj polovini jula, a da se najviše obolelih prijavljuje tokom avgusta.

U Evropskoj uniji tokom ove godine registrovan je 273 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila i to u Italiji, Grčkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Francuskoj, Hrvatskoj, dok je devet pacijenata umrlo. (Tanjug)

IZVORTanjug/Dnevnik
Prethodna vestUhapšen napadač! Mladić iz Rume U KOMI
Sledeća vestUređuje se jedna od najvažnijih zgrada u Dobrincima

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here