Naslovna Dogadjaj OBUKA NEZAPOSLENIH Internet programiranje za mlade žene

OBUKA NEZAPOSLENIH Internet programiranje za mlade žene

PODELI

150 mladih devojaka i žena iz Apatina, Sremske Mitrovice, Opova, Rume, Šida, Pećinaca, Stare Pazove, Inđije, Žablja i Iriga steći će kvalitetne veštine za operativni rad na računaru.

Nezaposlene žene su jedna od najugroženijih društvenih grupa, posebno u malim sredinama. Žene se usled ekonomske nesamostalnosti vrlo često nalaze u izrazito podređenom položaju. Takođe, ciljna grupa mladih, koji zbog nemogućnosti da se školuju, stagnira i ostaje na nivou srednjoškolskog obrazovanja čime su ograničene mogućnosti zapošljavanja. Veliki broj mladih žena ne poseduje veštine za naprednije korišćenje interneta koji bi im omogućilo da se samoobrazuju.

Shodno tome, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Novosadska ženska inicijativa, kroz projekat „Obuke za nezaposlene mlade žene u oblasti internet programiranja 2020” omogućiće devojkama i mladim ženama uzrasta 18-30 godina iz ruralnih opština u Vojvodini da steku veštine kojima će se pozicionirati na tržištu i uspeti da dođu do posla i obezbede sredstva za sopstvenu i porodičnu egzistenciju.

Realizacijom programa 150 mladih devojaka i žena iz opština i gradova: Apatina, Sremske Mitrovice, Opova, Rume, Šida, Pećinaca, Stare Pazove, Inđije, Žablja i Iriga je testirano, a 30 će steći kvalitetne veštine za operativni rad na računaru.

Cilj projekta je da realizacijom aktivnosti, putem edukacija 30 devojaka i mladih žena iz Vojvodine stručno osposobe za internet programiranje podignu stručne kompetencije čime će dobiti veće šanse za zapošljavanje i samozapošljavanje u ruralnim predelima u kojima i žive, podići samopouzdanje i ekonomski se osnažiti.

Osnaživanjem žena koje žive u ruralnim područjima u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, tačnije u 10 manje razvijenih opština, cilj ovog programa je da mlade zadržimo u njima, ali i da ih osnažimo kroz stvaranje preduslova za samozapošljavanje.

Projekat je otvorila predsednica Skupštine Grada Novog Sada, Jelena Marinković Radomirović, koja je poželela sreću učesnicama i pozvala ih na uručenje sertifikata po završetku obuka u Novi Sad, ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here