Naslovna Dogadjaj Očišćena divlja deponija na dolmi kod Sremskih Karlovaca

Očišćena divlja deponija na dolmi kod Sremskih Karlovaca

PODELI

Javno komunalno preduzeće „Belilo”, po nalogu Opštinske uprave, uklonilo je smeće s nasipa u Sremskim Karlovcima.

Akcija je trajala od ponedeljka do srede, ali je u četvrtak u toku prepodneva neko dovezao i izručio novu količinu otpada, što još jednom nameće pitanje svrsishodnosti takvog pristupa rešavanju problema.

Kako saznajemo od Miraka Šarića iz „Belila”, s dela dolme levo od nekadašnjeg pružnog prelaza, na deponiju u Inđiji, s kojom je sklopljen ugovor o saradnji, odneto je 80 kubnih metara smeća, a poravnato oko 400 kubika šuta.

– Prvog dana smo čistili ručno – kaže Šarić. – Pet radnika je ručno vadilo smeće i stavljalo na gomilu. Drugog i trećeg dana smo uključili u posao i dve radne mašine, koje su bile angažovane tridesetak sati. Jedna je gurala šut i ravnala teren, a druga je tovarila smeće, koje smo potom deponovali u Inđiju.

Zbog divlje deponije na dolmi početkom meseca reagovalo je i Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine”, ukazujući lokalnoj samoupravi na problem koji predstavlja gomilanje smeća pored ustave Prud, koja s retenzijom i samim nasipom ima važnu ulogu u odbrani Karlovaca od poplava koje uzrokuju bujične vode. O tome su „Vode Vojvodine” izvestile i podnele prijavu Odeljenju za vodnu inspekciju AP Vojvodine. Iz tog preduzeća apelovali su na nadležne u karlovačkoj opštini da spreče formiranje divih deponija na vodnom objektu i vodnom zemljištu, uz napomenu da se to može postići angažovanjem Vodne, Komunalne, Građevinske i Inspekcije za zaštitu životne sredine, kao i Saobraćajne policije.

U Karlovcima, po informacijama od nadležnih, ne postoji mesto za odlaganje građevinskog šuta, koji najčešće završava tamo gde je nesavesnim građanima najzgodnije. Divljih deponija ima i po karlovačkim atarima. Iako postoji opcija za odlaganje krupnog otpada u kontejnerima predviđenim za to, njega ipak ima više po divljim deponijama nego tamo gde treba. Interesantno je da ni inspekcija nikada nikom nije naplatila kaznu za odlaganje otpada tamo gde mu mesto nije.

Radnici „Belila” u četvrtak su počeli da čisti i Ešikovački potok. Šarić očekuje da će taj posao biti završen danas. Takozvani prljavi deo taloga biće odnet na deponiju u Inđiju, a čisti će deponovati na dolmu, na mesto doskorašnje divlje deponije, gde je potrebno nasuti još zemlje da bi se teren doveo u prihvatljivo stanje. Za čišćenje popločanog dela Ešikovačkog potoka od mostića do puta angažovano je sedam radnika i mehanizacija. Nalog iz opštine da se potok očisti usledio je nakon što je po društvenim mrežama prostrujala foto-vest da je mladi sugrađanin samoinicijativno očistio deo potoka, počupavši travu koja je iznikla između ploča.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here