Naslovna Deca Od 1. septembra u školske klupe, ali uz sve mere zaštite

Od 1. septembra u školske klupe, ali uz sve mere zaštite

PODELI
Foto: rtv

Na sednici Nastavničkog veća Osnovne škole “Slobodan Bajić Paja” Pećinci u četvrtak 20. avgusta, usvojen je predlog Operativnog plana organizacije i realizacije obrazovno-vaspitnog rada u ovoj ustanovi za školsku 2020/2021.godinu.

Kako nam je rekla direktorka ove obrazovne ustanove Milijana Srdić, Operativni plan je izradio Tim za obezbeđivanje kvaliteta i razvoj škole na osnovu dopisa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvojakoji se odnosi na organizaciju rada osnovnih i srednjih škola u narednoj školskoj godini, a razmatrani su prostorni i tehnički uslovi škole (matične i područnih odeljenja), zatim brojno stanje učenika, kao i iskustva nastavnika u protekloj školskoj godini od izbijanja pandemije izazvane virusom Covid-19.

“Odeljenjske starešine su anketirale roditelje, koji su se izjašnjavali da li će u postojećim epidemiološkim uslovima dozvoliti da njihovo dete/deca pohađaju nastavu ili će se opredeliti za učenje na daljinu. Na osnovu rezultata ankete, zajedno sa stručnom službom formirali smo grupe učenika po odeljenjima u kojima ima više od 15 učenika. Kriterijum za podelu učenika nižih razreda u grupe su bili uspeh i polna struktura, a u starijim razredima mesto stanovanja i pol učenika. Većina roditelja se izjasnila da žele da njihovo dete pohađa nastavu u školi uz poštovanje svih epidemioloških preporuka Kriznog štaba, koje podrazumevaju redovnu dezinfekciju ruku, nošenje maski u zavorenom prostoru i poštovanje međusobne distance od 2 metra” – izjavila je Srdić.

Za učenike nižih razreda (od 1. do 4.razreda) nastava će se odvijati u školi, kroz neposredan rad učitelja i učenika u učionici. Odeljenja sa većim brojem učenika će biti podeljena u dve grupe i obe grupe dolaze na nastavu u školu, samo u drugom terminu. Učenici će imati dnevno do 4 časa. Učenici čiji su se roditelji izjasnili da žele da im deca pohađaju nastavu na daljinu, nastavu će pratiti putem digitalne platforme RTS Planeta i patforme Microsoft Teams, s tim što će biti ocenjivani u školi.

“Učenici starijih razreda će nastavu pohađati po kombinovanom modelu, a smena grupa će se odvijati na dnevnom nivou. Prva grupa učenika pohađa nastavu u školi u jednoj sedmici ponedeljak, sreda i petak, a druga grupa utorak i četvrtak, a zatim sledeće nedelje prva grupa ima nastavu u školi u utorak i četvrtak, a druga grupa ponedeljak, sredu i petak. Dakle, učenici pohađaju nastavu u školi svakog drugog dana, a kada nisu u školi prate nastavu putem digitalne platforme RTS Planeta i platforme Microsoft Teams.Učenici starijih razreda će imati do 6 časova u direktnoj nastavi. Za učenike 5. i 6. razreda neposrednom nastavom će biti obuhvaćeni obavezni, izborni predmeti kao i ČOS. Zbog većeg fonda časova za učenike 7. i 8. razreda neposrednom nastavom biće obuhvaćeni samo časovi obaveznih predmeta, dok će časovi građanskog/veronauke i vannastavnih aktivnosti biti realizovane isključivo onlajn, tj preko izabrane internet platforme” – rekla je direktorka Milijana Srdić.

Pećinačka osnovna škola će na svom fejsbuk profilu i sajtu o svim detaljima organizacije rada obavestiti roditelje i učenike. Za roditelje i učenike 1. i 5. razreda planirani su roditeljski sastanci 31. avgusta kako bi se upoznali sa učiteljima i odeljenjskim starešinama i dobili sve informacije o načinu rada u školi i merama bezbednosti i zaštite zdravlja učenika i nastavnika usled pandemije izazvane korona virusom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here