Naslovna Srbija Od 2020. godine Evropska unija PONOVO UVODI VIZE građanima SRBIJE

Od 2020. godine Evropska unija PONOVO UVODI VIZE građanima SRBIJE

PODELI

Građani Srbije moraće od 1.januara 2020. godine da traže posebno odobrenje za ulazak u zemlje Evropske unije i za to će biti prinuđni da plate taksu od 10 evra!

Ovo je predlog koji je u četvrtak ušao u proceduru za usvajanje u Evropskom parlamentu i ukoliko bude prošao, to će praktično značiti da nam EU vraća vize.

Evropski savet
Profimedia

Prema tom predlogu, građani Srbije će pre putovanja u neku od zemalja potpisnica Šengenskog sporazuma morati da preko interneta popune opširan upitnik sa više od sto pitanja, od kojih su neka potupno bizarna ili su privatne prirode. Posle plaćanja takse putem interneta, čekaće se 72 sata. Što je najgore, ni tada ne moraju dobiti dozvolu za ulazak u EU, jer Brisel ima diskreciono pravo da odbije svakoga ko aplicira bez posebnog objašnjenja.

Odbor za ljudska prava Evropskog parlamenta (LIBE), koji je juče usvojio ovaj predlog, obrazložio je uvođenje novih restriktivnih mera “bezbednostnim razlozima”.

UPITNIK ZA ULAZAK U EU

Pitanja na koja ćete morati da odgovorite:

– Da li ste bolovali od neke zarazne bolesti, mentalnog ili fizičkog poremećaja i da li ste zavisnik od narkotika?

– Da li ste bili uključeni u špijunažu, sabotažu, terorizam ili nacističke aktivnosti tokom perioda od 1933. do 1945. godine?

– Nameravate li da tražite posao u EU?

Lični podaci koje ćete morati da date:

Prezime, srednje ime, ime, imejl adresa, datum rođenja, mesto rođenja, državljanstvo, pol, broj pasoša, adresa na koju idete, grad u kome se ukrcavate (za brodove i avione), informacije o avionskom letu.

Analitičari su složni da ovakva odluka Evropskog parlamenta zapravo predstavlja jasnu poruku Brisela da ne treba da se nadamo skorom članstvu u Evropskoj uniji. Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže za Informer da je ovim gestom Evropska unija pogazila sopstvena načela o slobodi kretanja i da Srbija pod hitno mora da preispita svoj stav prema Briselu.
Evropska Unija

– Nova pravila za odobravanje putovanja više priliče jednoj policijskoj državi nego slobodnoj uniji zemalja. Uz to, EU je pokazala i koliko je nepostojana u svojim obećanjima, jer sa jedne strane najavljuje skori prijem Srbije u svoje članstvo, a sa druge donosi mere kojima pokazuje da su građani Srbije nepoželjni na teritoriji zemalja članica EU. Zbog toga Srbija mora pod hitno da promeni lažnu sliku o Evropskoj uniji kao nekom bastionu principa i pravde.

Politički analitičar Dragomir Anđeloković ističe da je ovo jasan znak EU da nas ne želi:

Uvođenje sistema koji neodoljivo podseća na vizni režim dokaz je da Evropa ne želi da se širi, da ne želi nove članice, a samim tim ni Srbiju među njima. Ovo je jedan vid pritiska zbog spoljne politike koju vodi naša država i našeg odnosa sa Rusijom. Ukoliko ovaj režim zaista zaživi i usvoji se do 2020. godine, jasno će značiti da je našoj zemlji zatvoren put ka EU – naglašava Anđelković.

Informer

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here