Naslovna Poljoprivreda Od 600.000 poljoprivrednih gazdinstava, samo 5 odsto ima mlade vlasnike!

Od 600.000 poljoprivrednih gazdinstava, samo 5 odsto ima mlade vlasnike!

PODELI

Da li će nam u budućnosti zemlja ostati neobrađena, ili ćemo ipak dobiti nove mlade generacije zemljoradnika, pitanje je koje muči agrar širom Evrope. O tom važnom pitanju govorilo se i na konferenciji “Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU” u organizaciji Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika.

Dobra prohodnost, popodne veći broj vozila!

Mladih poljoprivrednika u srpskom agraru ima, ali pak ne dovoljno, što pokazuje i statistika. Naime, od 600 hiljada poljoprivrednih gazdinstava u našoj zemlji, samo 5 odsto ima mlade vlasnike.

U Evropskoj uniji ima oko 10 odsto mladih poljoprivrednika, što je bolji rezultat nego kod nas, ali opet nije dovoljno dobar pokazatelj da će u budućnosti ostati neko da obrađuje zemlju.

Za sada bez poskupljenja struje!

Veća dostupnost sredstava iz EU fondova je nešto što daje prednost mladim evropskim zemljoradnicima, u odnosu na naše, ali dolaskom IPARD programa u Srbiju i domaći mladi poljoprivrednici mogu dobiti jedan deo tog novca.

Ono što ohrabruje, jeste podatak da je u meri IPARD-a koji se odnosi na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, interesovanje mladih poljoprivrednika u svakom pozivu sve veće.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here