Naslovna Magazin Od nekih će vas malo proći jeza: Upoznajte 16 izuzetno zastrašujućih životinja...

Od nekih će vas malo proći jeza: Upoznajte 16 izuzetno zastrašujućih životinja (FOTO)

PODELI
Foto: National Geographic Srbija

Ova zastrašujuća stvorenja nisu poznata koliko recimo vuk ili medved, ali su mnoga od njih daleko opasnija. 

I izgledom i načinom na koji napadaju, ove životinje izazivaju strah, međutim – njima je od koristi i razivle su se baš tako da bi u svom okruženju što duže opstale.

Upoznajte koje su! Ili je ipak bolje da ih ne upoznate – bar ne uživo!

Zbog svoje veličine, brzine ili načina lova – ovo je 16 izuzetno zastrašujućih životinja:

Sa nogama dužine oko 30 santimetara, džinovski pauk lovac je jedan od najstrašnijih paukova na Zemlji. Ova stvorenja nisu samo ogromna, već su i neverovatno brza. U stvari, kreću se tako brzo da se čak ni ne trude da pletu mreže kako bi ulovili plen. Umesto toga, hvataju svoje žrtve sa kleštima – i mogu da ubiju bilo koga, od insekata do oposuma.

Možda nije velika, ali je izuzetno opasna. Riba zmaj živi u velikim okeanskim dubinama i ultra-crne je boje tako da je gotovo nevidljiva za predatore, ali i za plen koji vreba. Takođe, čula su joj razvijena poput senzora i može da oseti najmanji pokret, zbog čega je uvek u prednosti.

Vampirska lignja je ime dobila zbog krvavo-crvene boje, ali i neuobičajenih pipaka koji pomalo podsećaju na krila slepog miša ili vampirski plašt. Umesto da izbacuju mastilo kao duge lignje, one oslobađaju bioluminiscentni materijal da zbune potecijalne predatore u dubinama okeana. Naučnici smatraju da su vampirske lignje drevna vrsta i da predstavljaju neke od jedinih živih potomaka 200 miliona godina starih zajedničkih predaka hobotnice i lignje.

Kalifornijski kondor je najveća divlja ptica u Severnoj Americi. Ovi zastrašujući lešinari traže strvinu po pacifičkim plažama i u planinskim šumama, a gnezde se u pećinama na liticama. Nekada su bili skoro potpuno istrebljeni sa severozapada Pacifika, ali sada su se vratile, dobrim delom, zahvaljujući uzgoju u Oregonu.

Crna ili mamba sa crnim ustima je najotrovnija zmija u Africi. Živi u kamenitoj savani gde možete da je vidite oko humki termita, koje izgleda voli. Može da bude od sive do tamnosmeđe boje, a ime je dobila po crnoj unutrašnjosti usta. Crna mamba je velika i brza (može da se kreće 19km/h), a poseduje izuzetno snažan otrov čije su samo dve kapi dovoljne za smrtni ishod većine ljudski žrtava.

Šta otrov Crne mambe čini telu?

Nakon je ubrizgan, otrov ometa aktivnost na spoju živaca i mišića, što rezultira paralizom, rekao je Rajan Blumental sa Univerziteta u Pretoriji. Pošto je otrov takođe kardiotoksičan, može doći i do srčanog zastoja. To je bio slučaj kod jednog Južnoafričkog muškarca kog je Crna mamba ujela za kažiprst, dodao je Blumental. Samo 20 minuta nakon što je stigao u bolnicu već je imao srčani zastoj. Međutim uprkos reputaciji, ničim izazvani napadi na ljude nisu dokazani.

Goblin ajkule izgledaju prilično sablasno. Imaju oštre zube i duge njuške. Međutim, ako niste rak ili glavonožac, Goblin ajkula vam nije pretnja. Goblin ajkule uglavnom žive na okeanskom dnu, a čeljust izbacuje napolje kada žele da ulove plen.

Gavijal spada među najduže vrste krokodila. Trenutno nastanjuju reke u ravnicama severnog dela indijskog potkontinenta. Oni ne žvaću svoj plen, samo ga progutaju – celog.

Kokosovi rakovi žive u obalnim šumama širom Indo-Pacifika, od afričkih ostrva do istočnog dela Tihog okeana. Mogu biti dugački gotovo metar i imaju ludi stisak koji koriste da podignu plen težine do 65 kilograma.

Afrički bivo je ogromna životinja teška skoro tonu. Visoki su oko metar i po i imaju masivne, zakrivljene rogove. Ranije su živeli širom podsaharske Afrike, a sada postaju ugroženi. Uvek su prilično agresivni, ali kada su ranjeni, smatraju se jednom od najopasnijih životinja u životinjskom carstvu – tada su u stanju da lansiraju lava nekoliko metara u vazduh.

Džinovska amazonska ili peruanska stonoga, jedna je od najvećih vrsta stonoga na svetu. Dugačka je oko jedan metar. Živi na severu Južne Amerike. Ove stonoge su mesožderi i jedu svaku životinju koju mogu da savladaju uključujući i škorpije, tarantule, male guštere, zmije, ptice, miševe…

Nekada poštovani od strane starih Egipćana, ovi pavijani se ponekad nazivaju i Sveti pavijani. Majmuni Starog sveta žive u patrijarhatu; mužjaci ograničavaju kretanje ženki pomoću vizuelnih pretnji ili ujedanja. Mužjaci ponekad uspevaju da odvedu ženke iz drugih ”harema”, što može dovesti do agresivnih tuča. Ovi majmuni su trenutno izumrli u Egiptu, ali se još uvek mogu naći u Somaliji, Etiopiji, Saudiskoj Arabiji i Jemenu.

Najveći noćni primat na svetu, Aj-aj je zapravo dugoprsti lemur sa Madagaskara. Ima zube, nalik onim kod glodara, koji neprestanu rastu. Srednji prst im je znatno duži od ostalih prstiju – što bi već bilo dovoljno zastrašujuće, ali tu su i njegove ”svetleće” oči.

Komodo zmajevi žive na nekoliko indonežanskih ostrva; Ritnja, Padar, Flores i Komodo. Muški zmajevi mogu biti dugački do 3 metra, dnevno jedu blizu 80 procenata sopstvene težine. Napadi ovih zmajeva sa viljuškastim zubima su retki – ali ako komodo zmaj napadne, može priličko lako da vas prepolovi!

Golijat tarantula koja jede ptice pripada porodici tarantula i živi u Južnoj Americi. To je najveći pauk na svetu po masi; veličine do metar i po, sa dužinom nogu do oko 3 metra (drugi po dužini nakon pauka lovca). Možda ptice nisu često na meniju, ali nalaze se – kao i sve što je manje od njih. Ženke mogu da žive i do 20 godina, ali životni vek muškarca je znatno kraći između tri do šest godina.

Sa rasponom krila do metari po – dva, ovi gigantski slepi miševi ili kako ih zovu – leteće lisice – mogu izgledati zastračujuće u vazduhu, ali ne brinite, jedu samo voće! Ova ogromna vrsta slepih miševa, poreklom iz džungle Filipina, najveća je na svetu i živi u kolonijama koje mogu da broje i do 10 000 članova.

Pacifički lamprei svoj život započinje u slatkovodnim tokovima Pacifika. Od Japana na sever do Rusije, i od Aljaske do Kalifornije i Meksika – oni migriraju iz slatke vode u okean i nazad. Prvi put su se pojavili u fosilima starim 450 miliona godina. Njihova značajna karakteristika su usta bez vilice kojima se vezuju za druge ribe i okeanske sisare da bi se hranili njihovom krvlju i tečnostima. Srećom, ovo ne šteti domaćinu dugoročno, ali nas boli samo kad razmišljamo o tome!

Foto: nationalgeographic.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here