Naslovna Hronika Od početka godine ubijeno 18 žena

Od početka godine ubijeno 18 žena

PODELI
Foto: Pixabay

Kao dobar primer sudske prakse, Vesna Stanojević naglašava nedavnu odluku suda u Novom Sadu koji je na doživotnu robiju osudio Dejana Dabovića jer je na svirep način ubio bivšu devojku.

Osamnaest žena ubijeno je u porodičnom nasilju od početka godine u našoj zemlji. Tokom 2020. dogodilo se 26 ovakvih zločina.

Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici, pod čijim okriljem su i sigurne kuće u Beogradu, kaže za „Politiku” da jeste manji broj ubijenih žena nego prošle i prethodnih godina, ali da to nisu neke velike razlike i da je i jedna usmrćena žena mnogo.

– Nadam se da do kraja 2021. više neće biti ubistava žena. Ali, nažalost, sve je to relativno i nepredvidivo, nedavno smo samo u dva dana imali jedno ubistvo i jedan pokušaj ubistva”, navodi naša sagovornica.

B. T. (38) iz Smedereva uhapšen je pre dva dana zbog sumnje da je nožem teško ranio svoju nevenčanu suprugu Z. M. (39), koja je od povreda ubrzo preminula u bolnici. Nakon zločina, on je pobegao iz kuće i poveo njihovog dvogodišnjeg sina, sa kojim je pokušao da se sakrije među čamcima u smederevskoj marini, ali ga je policija brzo našla.

Zločin se dogodio u ponedeljak u zoru, u njihovoj kući u naselju Metalor, kraj obale Dunava. Tragediji je, kako su preneli mediji, prethodila svađa supružnika, a u kući je u tim trenucima bilo njihovo dete, kao i starija kćerka nesrećne žene.

Posle traumatične noći, u kojoj je otac ubio majku, i skrivanja od policije, dvogodišnji dečak je sada kod bake. U slučaj će se najverovatnije uključiti i Centar za socijalni rad. Zbog psihičkog stanja osumnjičenog zatražena je i njegova hospitalizacija u Specijalnoj zatvorskoj bolnici.

Šta je u glavi tog čoveka koji je počinio ovakav zločin, uzeo dete i pokušao da se sakrije i pobegne? Od koga da se sakrije, kako? To što je uradio nije rešenje nikakvog problema, majka je ubijena, on je u zatvoru, a dete je ostalo siroče…, kaže Stanojevićeva.

Dva dana pre ovog zločina, u holu Dečjeg dispanzera u Leskovcu dogodio se pokušaj ubistva kada je V. S. nožem deset puta izbo bivšu suprugu D. Z. i to u prisustvu dece koja su sedela na klupi i čekala pregled. Prema informacijama iz istrage, ova žena je godinama trpela nasilje i batine. Ona je, na sreću, preživela napad, ali je teško povređena. Policija je ubrzo uhapsila napadača kojeg tereti za pokušaj ubistva.

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici napominje da su nasilnici poremećene osobe koje ne prezaju ni od toga da napadaju žene i na javnim mestim i ispred dece.

Kao dobar primer sudske prakse, naglašava nedavnu odluku suda u Novom Sadu koji je na doživotnu robiju pravosnažno osudio Dejana Dabovića iz Herceg Novog jer je 26. decembra 2019. na svirep način ubio bivšu devojku Dušanku Jocović. Ovo je druga pravosnažna presuda doživotnog zatvora u Srbiji, a na prvu je osuđen Ninoslav Jovanović iz Malče, zbog otmice i zlostavljanja 12-godišnje devojčice iz Niša.

– Stvari se menjaju i važno je da svi sudovi u Srbiji zabeleže ovaj slučaj i da mogu da sude i donose presude, u zavisnosti od okolnosti, na isti ili sličan način. Kaznena politika je veoma važna”, zaključuje Vesna Stanojević.

U protekloj deceniji, najmanje 350 žena ubijeno je u porodičnom nasilju u našoj zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here