Naslovna Srbija „Od “prazne stolice” u UN do Srbije čiji se glas ponovo čuje“

„Od “prazne stolice” u UN do Srbije čiji se glas ponovo čuje“

PODELI
Foto: Predsedništvo

Na današnji dan pre 30 godina, tadašnje Savezna Republika Jugoslavija (SRJ) suspendovana je iz članstva u Ujedinjenim nacijama, u koje je vraćena 1. novembra 2000, po ubrzanoj proceduri i bez glasanja, a danas je Srbija u svetskoj organizaciji zemlja čiji se glas ponovo čuje, što je potvrdio i govor predsednika Aleksandra Vučića pred Generalnom skupštinom UN.

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević ističe da Srbija ima međunarodno priznati pravni kontinuitet od Berlinskog kongresa, kada je priznata kao nezavisna država, pa do danas, kada je punopravni član UN.

“I danas u Ujedinjenim nacijama, Srbija je priznata kao država kontinuiteta posle odvajanja Crne Gore od SRJ, u granicama koje su priznate od tada do danas. Dakle, sa KiM u sastavu Srbije i u tom smislu je i Rezolucija 1244 koja priznaje teritorijalni integritet Srbije”, ističe Milivojević.

Podseća da su prema SRJ, zbog ratova u bivšoj Jugoslaviji, 1992. uvedene totalne sankcije.

“To su bile sankcije UN, prema preporuci Saveta bezbednosti, SRJ je tada suspendovana iz rada UN i tada je figurirala prazna stolica u UN sve do petooktobarskih promena 2000. godine”, navodi Milivojević.

Kaže da je SRJ plaćala svoje kontribucije prema UN, ali nije mogla da ostvarivaruje svoja prava – nije učestvovala u radu Generalne skupštine UN, nije glasala, niti ostvarivala bilo koja prava koja proističu iz članstva.

Suspenzija je, navodi bivši diplomata, ukinuta posle promena 2000. godine, i SRJ je tada jednim pismom vlade obnovila svoje članstvo u UN, kao punopravna članica i od tada vrši sva svoja prava i obaveze.

“Srbija je punopravni član i ono što treba reći – ni jednog trenutka nije osporena kao država sa punim kapacitetom u njenim granicama. Dakle, u granicama u kojima je tada SRJ figurirala, Srbija i Crna Gora zajedno, i u granicama koje podrazumevaju KiM u njenom punom sastavu”, ističe Milivojević i dodaje da to važi i danas kada su u pitanju UN.

Posle 5. oktobra SRJ je reintegrisana u međunarodnu zajednicu u punom kapacitetu, skinute su sankcije koje su se odnosile na njen status u međunarodnim organizacijama i jednim pismom, aktom Vlade konstatovano je novo stanje i nova vlast se legitimisala.

“To pismo je bilo neophodno, jer se time potvrđuje da politički sistem funkcioniše u punom kapacitetu, da nema sankcija, da vlada upravlja zemljom i da je spremna da preuzme sva prava i obaveze koje proizilaze iz članstva. To je verifikovao generalni sekretar UN, potvrđeno na nivou Saveta bezbednosti Generalne skupštine UN i ona je posle funkcionisala u punom kapacitetu, nije bilo prazne stolice”, objašnjava Milivojević.

Što se tiče Crne Gore, dodaje, ona je posle odvajanja od SRJ morala da podnese zahtev i da se registruje kao nova država.

Kako ističe, Srbija je imala međunarodni pravni kontinuitet sve vreme od Berlinskog kongresa, jer je Srbija tada priznata kao nezavisna država.

“Kasnije je formirana jedna Jugoslavija, Kraljevina Jugoslavija, pa posle 1945. DFRJ, pa SFRJ, SRJ. Kako su koje države odlazile, one su morale da podnesu zahtev za punopravno članstvo, a Srbija je imala međunarodni pravni kontinuitet sve do dana današnjeg i nije morala da podnosi nikakve zahteve, jer je bila država kontinuiteta i činila je osnovu svih tih država posle Berlinskog kongresa”, zaključuje Milivojević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here