Naslovna Hronika Od Stare Pazove do Makedonije: Kako je uhapšen NAJVEĆI PROIZVOĐAČ EKSTAZIJA? (VIDEO)

Od Stare Pazove do Makedonije: Kako je uhapšen NAJVEĆI PROIZVOĐAČ EKSTAZIJA? (VIDEO)

PODELI
Foto: RAS Srbija

Na teritoriji Makedonije i Srbije uhapšeni su organizator kriminalne grupe Milan Zarubica (49) i još sedam državljana Srbije i Makedonije B. Z. (36), S. K. (55), A. H. (53), S. Š. (40), I. Š. (52), A. M. (30) i Z. D. (55) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela udruženje radi vršenja krivičnih dela i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

U saradnji sa makedonskom policijom, pripadnici MUP-a Srbije, uhapsili su nakon višemesečne istrage osam članova organizovane kriminalne grupe, među kojima i organizatora te grupe Milana Zarubicu, koja je u dužem vremenskom periodu proizvodila i distribuirala sintetičku drogu amfetaminskog tipa.

Zarubica, po zanimanju doktor, je uhapšen u Tetovu sa više saradnika gde je otkrivena laboratorija za proizvodnju sintetičke droge sa oko 300 kilograma gotovih tableta i sirovinama za proizvodnju. Akciju je sproveo zajednički tim srpskog i makedonskog tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa policijama obe zemlje.

Akcija se sprovodi u Srbiji i pretresaju se prostorije za koje se sumnja da ih je koristila Zarubičina grupa.

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je, povodom zajedničke akcije srpske i makedonske policije, istakao da je ovo jedan od najboljih rezultata u zapleni sintetičke droge. “Veoma je dobro što je uhapšen Milan Zarubica, jer se on smatra jednim od najvećih kreatora sintetičkih droga, a na ovim prostorima bio je poznat po ovoj delatnosti i ranije”, rekao je Stefanović.

Srpski “kralj sintetičkih droga” prvi put je uhapšen 4. februara 2003. zbog sumnji da je zajedno sa svojim saradnicima napravio najveću fabriku za proizvodnju sintetičkih droga u Evropi. Zaplenjeno oko dva miliona tableta amfetamina i raznih supstanci u vrednosti od desetak miliona dolara. Akcija kodnog imena “Beograd” sprovedena je kada je iz američke Agencije za suzbijanje droga (DEA) došla informacija da u blizini glavnog grada Srbije u Staroj Pazovi postoji velika laboratorija za proizvodnju sintetičke droge. Zbog ovoga je Zarubica osuđen pravosnažno na 11 godina zatvora, sto ga očigledno nije sprečilo da nastavi proizvodnju.

“Nakon akcije koja je trajala gotovo godinu dana policija je pažljivo pratila sve aktivnosti Milana Zarubice, transport opreme koji se kretao iz Srbije u Makedoniju, kao i iz Makedonije u Srbiju, kao i pravljenje labaratorija koje su služile za pripremu sintetičke droge. U ovoj operaciji pažljivo su praćeni svi saradnici Milana Zarubice, a identifikovani su i potencijalni kupci i zbog toga je akcija toliko trajala, jer smo želeli da obezbedimo kvalitetne i čvrste dokaze za drugo hapšenje pripadnika ove kriminalne grupe“ rekao je ministar Stefanović.

Srpski ministar policije je pojasnio da je ova zaplena 300 kilograma sintetičke droge, veoma važna i zbog toga što je reč o Kaptagonu, novoj sintetičkoj drogi koja je omiljena i kod ISIS boraca.

“Ovo je zajednička akcija koju smo radili zajedno sa makedonskom policijom, koja je na svojoj teritoriji zaplenila jednu veću laboratoriju, a jedna laboratorija je otkrivena i na teritoriji Srbije”, objasnio je Stefanović.

Takođe je istakao da će se ova akcija nastaviti i na teritoriji Turske, gde smo u saradnji sa policijom te države, došli i do identiteta potencijalnih kupaca.

“Veoma je značajno jer smo otkrili jednu izuzetno moderno opremljenu laboratoriju i nešto što je moglo da nanese veliko zlo našoj deci”, zaključio je ministar Stefanović, saopštio je MUP.

Da potsetimo, kao sto se vidi na snimku, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon višemesečne i detaljne istrage, krajem prošle godine razbili su kriminalnu grupu koja je delovala u Vojvodini, koja stoji iza izvršenja najtežih krivičnih dela, a značajna količine oružja zaplenjene su i u Staroj Pazovi.

Nebojš

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here