Naslovna Posao Odbrana od poplava ubuduće i mobilnim panelima

Odbrana od poplava ubuduće i mobilnim panelima

PODELI
Foto: sirmiuminfo

Sremska Mitrovica – Odbrana našeg grada od visokih voda i mogućih poplava podrazumevaće uskoro i moderan vid – postavljanje mobilnih panela. Paneli će biti postavljeni u okviru rekonstrukcije savskog nasipa, koja je počela ovog meseca.

Rekonstrukcija savskog nasipa kod našeg grada, započeta je ovog meseca, a podrazumeva uređenje obaloutvrde u dužini od 1.057 metara.

„Tokom rekonstrukcije savskog nasipa, biće postavljeni mobilni paneli za odbranu od poplava, u dužini od 1.057 metara, s obzirom na to da smo 2014. godine imali vodostaj koji je bio iznad sadašnjeg nasipa i postoji potreba da se u jednom delu nasipa na brz, efikasan i jeftiniji način u odnosu na postavljanje džakova, a to je podizanje mobilnih panela, zaštiti grad od reke Save. Jer, u tom delu Sava je najbrža, tu se nalazi u koritu, nema gde da se razliva, tako da je njena snaga u tom delu najjača kad su stogodišnje ili hiljadugodišnje vode kakve smo imali 2014. godine”, rekao je gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.

„Grad Sremska Mitrovica napravio je projekat rekonstrukcije nasipa, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je na osnovu kredita Svetske banke projekat prihvatilo i početkom septembra izvođači su počeli da rade. Skida se i postojeće parterno uređenje samog nasipa, kruna nasipa se uređuje modernijim behaton pločama, radićemo kompletan mobilijar, postaviti novu rasvetu, po projektu „Urbanizma“ i građani će, osim bezbednijeg grada, imati i mnogo uređeniji nasip”, dodao je gradonačelnik Sanader.

Zaštitni paneli će biti od 1,2 do 1,8 metara u odnosu na sadašnje kote keja i na taj način grad će se zaštiti od hiljadugodišnjih voda.

Vrednost radova na uređenju savskog keja je oko 1,5 miliona evra, a radove finansiraju Vlada Srbije i Svetska banka. Radovi bi trebalo da budu završeni do kraja oktobra tekuće godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here