Naslovna Srem Pećinci Odnošenje uginulih životinja besplatno za pećinačke domaćine

Odnošenje uginulih životinja besplatno za pećinačke domaćine

PODELI

Uginule životinje su do sada pored stočnih grobalja vrlo često završavale i na divljim deponijama ili zelenim površinama duž atarskih puteva, ali i centralnih saobraćajnica u našoj opštini. Ovakav odnos prema animalnom otpadu ne samo da je protivzakonit, nego predstavlja i stalan zdravstveni rizik po stanovništvo jer može biti izvor brojnih zaraznih bolesti, a direktno ugrožava i životnu sredinu.

U želji da izađe u susret stočarima i poljoprivrednicima pećinačke opštine, Javno komunalno preduzeće “Sava” uvelo je novu uslugu odnošenja uginulih životinja. Kako nam je rekao direktor ovog preduzeća Željko Milićević, uginule životinje će se odvoziti direktno iz domaćinstva vlasnika, a ova usluga se građanima neće naplaćivati.

“Zahvaljujući pomoći pećinačke lokalne samouprave uspeli smo da pronađemo ovo rešenje kako bismo pre svega sprečili nelegalno odlaganje animalnog otpada na divljim deponijama, ali i u potpunosti sanirali stočna groblja. Uginule životinje preuzima preduzeće Energo-zelena iz Inđije, koje se bavi preradom životinjskog otpada poštujući svu zakonsku regulativu iz oblasti zaštite životne sredine i bezbednosti. Vlasnici domaćih životinja u slučaju uginuća ne smeju bacati uginule životinje u vodotokove niti ih ostavljati na otvorenom prostoru, pored puta, na divljim deponijama ili stočnim grobljima. Naime, od momenta uginuća, kao i do sada, vlasnici obaveštavaju veterinara koji izlazi na teren i ustanovljava uzrok uginuća, zatim komunalni inspektor pravi zapisnik kako bi vlasnik mogao da odjavi uginulu životinju, a on obaveštava nas. Mi dalje preuzimamo odvoženje životinje, i to je besplatno za sve naše građane. Ono što je najvažnije je da je ova usluga i najbezbednija, jer pravilan tretman životinjskog otpada je ključan za sprečavanje izbijanja zaraze i štetnih efekata po životnu sredinu” – istakao je Milićević.

On je dodao, da će komunalni inspektor u narednom periodu vršiti pojačanu kontrolu, jer kako je rekao, sada kada je pronađen način da se animalni otpad bezbedno i besplatno uklanja, nema opravdanja za one koji krše zakon.

Vlasnici domaćih životinja više informacija o proceduri koju treba da primene u slučaju uginuća životinja mogu dobiti putem telefona 022/2436-510.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here