Naslovna Srem Inđija “Odrasli puše i mene guše”: Besplatno spirometrijsko testiranje

“Odrasli puše i mene guše”: Besplatno spirometrijsko testiranje

PODELI
Foto: Reuters/ilustracija

Inđijski Dom zdravlja organizuje u sredu, 31. jaunara, povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima, besplatno spirometrijsko testiranje u periodu od 11 do 13 časova u prostorijama Antituberkuloznog dispanzera.

Ove godine, Nacionalni dan bez duvana se obeležava pod sloganom „Odrasli puše i mene guše”, a time je posebno naglašena opasnosti kojima su mladi izloženi udisanjem duvanskog dima iz okruženja. Aktivnosti u okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana upozoravaju javnost na štetne efekte upotrebe duvana kao i izlaganja duvanskom dimu.

Izloženost duvanskom dimu uzrokuje brojne ozbiljne bolesti, kao što su rak pluća, infarkt miokarda, moždani udar, srčana smrt, nastanak i pogoršanje astme i drugih oboljenja disajnih organa.

Rezultati istraživanja zdravlja stanovništva pokazali su da je više od polovine stanovništva starijeg od 15 godina izloženo duvanskom dimu u zatvorenom prostoru. Više od dve trećine punoletnih građana Srbije, pušača i nepušača, izloženo je duvanskom dimu u svojoj kući 65 odsto, dok je 75 odsto odraslih stanovnika izloženo duvanskom dimu u kući prijatelja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here