Naslovna Srem Sremska Mitrovica Održan Četvrti festival besedništva osuđenih lica

Održan Četvrti festival besedništva osuđenih lica

PODELI

 

Festival besedništva osuđenih lica pod naslovom „Audiatur et altera pars – Neka se čuje i druga strana” održava se četiri godine u Sremskoj Mitrovici na republičkom nivou i već je postao tradicija. Ove godine takmičilo se preko 30 učesnika iz svih ustanova ovog tipa u Srbiji koje se bave resocijalizacijom i pripremom za postpenalni prihvat osuđenih lica.

Foto: Sirmiuminfo

Festival je tradicionalno održan u Hotelu “Srem”, u okviru XXVII festivala besedništva „Sirmium lux verbi – Sirmijum svetlost reči”.

Organizatori su Ministarstvo pravde Republike Srbije Uprava za izvršenje zatvorskih sankcija, Kazneno popravni zavod Sremska Mitrovica i Ustanova za negovanje kulture “Srem”.

Nebojša Draganović zamenik upravnika Kazneno popravnog zavoda Sremska Mitrovica rekao je da se Četvrti festival besedništva osuđenih lica svih otvorenih i poluotvorenih odeljenja u Republici Srbiji, održava na nivou Republike i dodao: “Ovoga puta se prijavilo 30 takmičara iz deset zatvorskih ustanova u našoj zemlji i zbog toga smo bili prinuđeni da održimo kvalifikacije i do tih 30 smo odabrali 14 koji su nastupili na takmičarskoj večeri. Kategorije su več tradicionalno Autorska beseda i Interpretacija kada govori besedu nekog drugog autora. Ovo je još jedan vid resocijalizacije osuđenih lica kojim se bave sve naše ustanove u Republici Srbiji. Pored ovoga bavimo se i drugim programima kao što je osnovno i srednje obrazovanje, programimao buke pomoću životinja. Osuđena lica su prepoznala da je ovaj Festival jedan od načina da mnogo lakše prihvate život kad izađu iz naših ustanova i da se uključe u normalan život.”

Finalnoj večeri pretohodile su kvalifikacijeodržane dan pre takmičarske večeri, zbog velikog broja prijavljenih lica. Učešće na finalnoj večeri, od 30 prijavljenih, izborilo je 14 besednika.

Besednike je ocenjivalo Besedničko sudsko veće: Zorica Miščević predsednik Odbora Festivala besedništva “Sirmium lux verbi – Sirmijum svetlost reči”, Jasna Arbanas profesor retorike, protojerej stavrofor Milorad Golijan, Jelena Vujić, realizator tretmana KPZ Sremska Mitrovica, Branislav M. Pavkov, pravoslavni katiheta KPZ Sremska Mitrovica i Mirjana Marković književnik.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here