Naslovna Srem Ruma Održan Vidovdanski sabor u Rumi

Održan Vidovdanski sabor u Rumi

PODELI
Foto: Opština Ruma

U organizaciji “Akademije vidovdanskih vitezova Srbskih” u subotu je u Rumi održan 6. Vidovdanski sabor Srbskih vitezova.

Manifestacija koja ima za cilj afirmaciju viteških vrednosti, tradicije i kulturnog nasleđa srpskog naroda okupila je veliki broj poklonika istorije i zaljubljenike u drevne viteške veštine.

“Trojka iz bloka”: Prikupljana sredstva za pomoć šestočlanoj porodici

Okupio se veliki broj dece i mladih u Velikom parku u Rumi gde je održana prezentacija nekoliko modernih borilačkih veština, ali i demonstracija viteških borbi. Himnu na otvaranju otpevalo je rumsko Srpsko pevačko društvo.

Predsednik Skupštine opštine Stevan Kovačević i načelnik Opštinske uprave Dušan Ljubišić u Gradskoj kući ugostili su istaknute pripadnike Vojske Srbije i Vojske Republike Srpske, predstavnike policije, predstavnike Ambasade Ruske federacije u Srbiji, heroje sa Košara i Paštrika, porodice boraca koji su svoje dali svoje živote u odbrani naše zemlje, reprezentativce Srbije, svetskog prvaka u yudou Nemanju Majdova i olimpijca Gorana Jagara, višestrukog osvajača najsjajnih odličja sa svetskih i evropskih takmičenja.

Stara Pazova očistila obale Dunava

Minutom ćutanja odata je pošta postradalim srpskim borcima. Predsednik “Akademije vidovdanskih vitezova srbskih” Novica Todosijević uručio je, zajedno sa profesorom Milanom Vukelićem, u Gradskoj kući, 28 “statua srbskih vitezova”, od toga šest posthumno, hrabrim ljudima koji su branili svoju otaybinu Srbiju, u najtežim ratnim vremenima, patriotama i prijateljima koji godinama podržavaju Sabor.

Predsednik SO Ruma Stevan Kovačević pohvalio je mlade koji promovišu viteške veštine i kodeks časti, uz afirmaciju tradicionalnih vrednosti poput rodoljublja.

Počinje besplatna škola plivanja

Novica Todosijević, predsednik i osnivač Udruženja građana “Akademija vidovdanskih vitezova Srbskih“ ističe da je ta organizacija na dvadesetogodišnjicu rata na Kosovu želela da oda posebno priznanje herojima koji su učestvovali u borbama na teritoriji južne srpske pokrajine (najviše sa Košara i Paštrika), ali i junacima ratova iz devedesetih godina, tako da je statuu u ime generala Ratka Mladića u Rumi primio njegov sin Darko.

Profesor Milan Vukelić, kapetan I klase u penziji pozdravio je sve učesnike manifestacije i poručio da su heroji sa Košara, Paštrika i ostalih bojišta oličenje morala i patriotizma, a da se o poginulima i njihovim porodicama mora govoriti sa poštovanjem, jer su oni svoje živote dali za otadžbinu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here