Naslovna Srem Sremska Mitrovica Održana radionica o sprečavanju nasilja u porodici

Održana radionica o sprečavanju nasilja u porodici

PODELI

U petak, 28. juna 2019. godine, u prostorijama Gradske kuće u našem Gradu, održana je radionica na temu „Prepoznavanje nasilja i diskriminacije nad starijim ženama i obezbeđivanje efikasnih mera prevencije i zaštite” koju je organizovao mitrovački Karitas, Udruženje „Snaga prijateljstva” – Amity” iz Beograda, a uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade R Srbije. Partner na ovom projektu je i Muslimansko humanitarno društvo „Merhamet-Sandžak” iz Novog Pazara.

Radionica je organizovana povodom dve godine od primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i deo je šire projektne aktivnosti u okviru programa „Sprovođenje antidiskriminacionih politika u R Srbiji za 2019.godinu”.

Na ovoj radionici učestvovalo je oko 30 stručnjaka koji rade na prevenciji i zaštiti starijih od nasilja, a koji dolaze iz policije, socijalne i zdravstvene zaštite, pravosuđa i organizacija civilnog društva.

Cilj skupa je bilo povećavanje senzibilisanosti osoblja zaposlenog u javnim ustanovama i civilnom sektoru u oblasti nasilja i diskriminacije nad starijim ženama i njihovu proaktivnost u prevenciji i pružanju efikasnih mera prevencije i zaštite od nasilja.

Prema najnovijim istraživanjima u Srbiji, 14% starijih žena priznaje da je doživelo neki oblik nasilja tokom prethodne godine, a 19,8% starijih osoba u trećem životnom dobu. U Centre za socijalni rad dospu prijave nasilja samo nad oko 0,27% starijih (za 2017. godinu, od 31.138 prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja, u 3.736 slučajeva se radilo o nasilju nad starijim osobama).

Uvodničarka na radionici je bila Kristina Dragišić, koordinatorka mitrovačkog Karitasa, a moderatorka mr Nadežda Satarić iz Amity-a. Učesnicima se obratio i Predrag Dragović, predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, inpsektor Saša Milanović iz Uprave kriminalističke policije – Odeljenja za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici, kao i predstavnici Centara za socijalni rad iz Sremske Mitrovice i Šida, KPZ i OCD.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here