Naslovna Kultura Održana svečana akademija “Višnjićevih dana”

Održana svečana akademija “Višnjićevih dana”

PODELI

Na centralnoj manifestaciji 39. “Višnjićevih dana” u Šidu, svečanoj akademiji, održanoj sinoć u Kulturno – obrazovnom centru, uručena je “Višnjićeva nagrada” za kulturu. Ovogodišnje dobitnice ove prestižne opštinske nagrade su Ljiljana Jovanović i Tatjana Valjevac.

Nagrada za životno delo pripala je pesnikinji i slikarki iz Berkasova koja je objavila četiri pesničke zbirke, imala desetak samostalnih izložbi slika i po treći put se plasirala na pokrajinsku smotru likovnog stvaralaštva.

Čast da govori besedu o životu i delu velikog narodnog guslara imala je Slađana Milenković, profesorica književnosti na Visokoj školi “Sirmijum” u Sremskoj Mitrovici.

U programu su učestvovali Gradski hor, glumci Amaterskog pozorišta “Branislav Nušić”, guslari Zoran Jelić i Svevlad Simanić i hor “Prosvetitelji” iz Novog Sada, pod rukovodstvom Miodraga Blizanca. Ovaj hor, nastao još 1856.godine, prestao je sa delovanjem zabranom komunističke partije 1947.godine. Dve hiljade trinaeste hor je nastavio sa radom, a uskoro objavljuje prvi CD.

Poštovaoci lika i dela velikog guslara, “srpskog Homera” i na ovaj način iskazali su duboku čast prema svemu što je za života uradio i ostavio u amanet budućim generacijama.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here