Naslovna Svet Ogromne rezerve vode: Evo gde se nalaze

Ogromne rezerve vode: Evo gde se nalaze

PODELI
Foto: pixabay.com/JB

Analize površine Meseca, posebnog područja nazvanih staklene perle, ukazuju na postojanje ogromnih rezervi vode, tvrde naučnici.

Sićušne površine nazvane staklene perle, koje su razbacane po površini Meseca, mogle bi da sadrže milijarde tona vode koju bi astronauti mogli da crpe i koriste u budućim lunarnim misijama, kažu istraživači, prenosi londonski Gardijan.

Smatra se da je ovo otkriće jedno od najvažnijih do sada za svemirske agencije koje su se usredsredile na izgradnju baza na Mesecu, jer ono znači da na Mesecu možda postoji veoma pristupačan izvor ne samo vode, već i vodonika i kiseonika.

“Ovo je jedno od najuzbudljivijih otkrića do kojeg smo došli. Sa ovim nalazima, potencijal za istraživanje Meseca na održiv način veći je nego što je ikada bio”, izjavio je Maheš Anand, profesor planetarne nauke i istraživanja na britanskom Otvorenom univerzitetu nadomak Londona.

Više od pola veka nakon što su ljudi poslednji put hodali po Mesecu, NASA i druge svemirske agencije spremaju se za povratak na Mesec.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here