Naslovna Poljoprivreda Ogromno interesovanje za sadnju voća

Ogromno interesovanje za sadnju voća

Foto: agrotv

Interesovanje za jesenju sadnju voća u Srbiji ove godine je veće nego ikad, pa su i kupci požurili da se na vreme obezbede kvalitetnim sadnim materijalom, zbog čega su trapovi u Institutu za voćarstvo iz Čačka sve prazniji.

Kako je za “Glas zapadne Srbije” izjavio komercijalista Nikola Jovašević, interesovanje kupaca iz zemlje i inostranstva su premašila sva očekivanja pa kupci koriste povoljne vremenske prilike za nabavku sadnica i sadnju voća u optimalnim rokovima.

– Zbog povoljnih cena u otkupu, najveće interesovanje za kupovinu kod nas je za sadnicama šljive, pre svega za naše najpoznatije sorte čačansku rodnu i čačansku lepoticu, ali i novije sorte kao što su nada, krina i pozna plava – kaže Jovašević.

Takođe, navodi, da se i malina traži, ali da su celokupne količine rezervisane tokom leta i rane jeseni zbog čega ne postoje slobodne količine sadnog materijala tog voća.

Jovašević kaže da se posle nekoliko godina smanjene tražnje, ove sezone ponovo javilo interesovanje za sadnicama leske kojih je u rastilima proizvedeno nešto malo više od 30.000.

– Traže se i jabuka, kruška, dunja, trešnja i višnja kojih smo proizveli oko 25.000 i uglavnom su zalihe sadnica svih voćnih vrsta na izmaku. Naša najoptimističnija predviđanja da najveći deo sadnica prodamo do Nove godine, već uveliko su se ostvarila – rekao je Jovašević.

On dodaje da sa kupcima prave dogovor i planove za sledeću sezonu.

Upitan o načinu prodaje sadnog materijala, Jovašević za kaže da pored mogućnosti narudžbe preko sajta Instituta ili telefonom, kupci najradije po sadnice dolaze lično jer se tako sa stručnim licima dodatno informišu o pravilnoj sadnji i nezi voćaka od samog početka gajenja i u kasnijim godinama tokom njihovog plodonošenja.

IZVORagrotv
Prethodna vestCena hleba “Sava” ostaće 46 dinara do sledeće žetve
Sledeća vest2.9 miliona dinara za inđijske poljoprivrednike

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here