Naslovna Politika Olaf Šolc svečano dočekan ispred Palate Srbija

Olaf Šolc svečano dočekan ispred Palate Srbija

PODELI
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, priredio je danas svečani doček ispred Palate Srbija za nemačkog kancelara Olafa Šolca uz postrojenu Gardu, intoniranje himni dveju država i ispaljivanje počasnih plotuna.

Predsednik Vučić domaćin je kancelaru Savezne Republike Nemačke Olafu Šolcu tokom prve zvanične posete Srbiji, gde boravi u okviru dvodnevne posete Zapadnom Balkanu, a nakon što je u decembru na toj funkciji zamenio kancelariku Angelu Merkel.

Šolca su ispred Palate Srbije dočekali i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Nakon svečanog dočeka u 15.45 sledi tet-a-tet razgovor dvojice državnika.

Pola časa kasnije uslediće plenarni razgovori delegacija Republike Srbije i Savezne Republike Nemacke predvođeni predsednikom Vučićem i kancelarom Olafom Šolcom.

Ambasador Nemačke Tomas Šib rekao je da će susret predsednika Vučića i kancelara Šolca biti nastavak razgovora koji su dvojijca zvaničnika vodila u Berlinu pre pet nedelja.

Putovanje po regionu znak je, kako je ocenjeno u Berlinu, da je Zapadni Balkan prioritet nove savezne vlade.

Šolc je danas u Prištini iz koje je stigao u Beograd najavio novi zamah za Berlinski proces i održavanje samita na jesen.

Tema razgovora u Beogradu bi trebalo da budu evropska perspektiva balkanskih zemalja, rešavanje bilateralnih sporazuma i problema kao i zajednički odgovor na ukrajinsku krizu.

Među temama je i dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Nakon plenarnih razgovora u 16.50 časova Aleksandar Vučić i Olaf Šolc obratiće se medijima.

Šolc je u Beograd stigao iz Prištine, a iz Beograda će otputovati u Severnu Makedoniju, Grčku i Bugarsku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here