Naslovna Život Olakšajte samoizolaciju: Raspravite o stvarima za koje mislite da će biti najveći...

Olakšajte samoizolaciju: Raspravite o stvarima za koje mislite da će biti najveći izazov

Foto: nsuzivo

Stručnjaci kažu kako će sposobnost da odradite posao od kuće zavisiti od više faktora, između ostalih o godina deteta, ali i o prirodi vašeg posla. Na to će, uticati i temperament roditelja i dece. 

Poremećaj rutine članova porodice koji su odjednom prisiljeni da borave u malom prostoru predstavlja ozbiljnu opasnost za njihovo duhovno i mentalno stanje, upozorava dr Karli Džonko, psihološkinja sa Mekori univerziteta u Sidneju.

Kod ljudi se u toj situaciji mogu javiti anksioznost, frustracija, loše raspoloženje, pa i depresija.

Održavanje rutine može biti važno. Rutina je presudna da ne bismo stvorili ‘gužvu’ i nered. Zato, ako ujutro ustajete u isto vreme, istuširate se, našminkate i obučete kao za posao, to će pomoći da mu se lakše posvetite.

Dr Džonko kaže da je održavanje telesne aktivnosti presudno za jačanje raspoloženja.

“Ako deca nisu dovoljno fizički aktivna, mogu se pojaviti frustracije i dosada. Kreativne ideje za vežbanje, pogotovo ako u delu kuće ili na dvorištu možete postaviti nešto kao poligon za vežbanje. To može biti zabavno za sve članove porodice”, ističe psihološkinja.

Osećaj da smo nešto postigli tokom razdoblja samoizolacije važan je i za roditelje i za decu. To uključuje ​rad od kuće, obavljanje školskih zadataka ili rešavanje dugo zanemarivanih obaveza, poput pospremanja ormara, čišćenja nečega u kući i slično.

Pokušajte imati na umu da postoje stvari koje možete i želite raditi sa porodicom, ali i da želite imati aktivnosti u kojima ćete uživati sami.

“Ljudima koji su navikli imati neko vreme samo za sebe može biti jako teško ako se ne budu mogli odvojiti i uživati u tome. Zbog toga se ponekad posvađamo i na odmoru, jer nismo navikli sve vreme provoditi u istom prostoru”, kaže dr Džonko.

IZVORns uzivo
Prethodna vestKako na decu utiče brak u kojem roditelji ostaju samo zbog njih?
Sledeća vestAUTOEXPERT: Volkswagen Touareg R

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here